Az 1950-es Pest-Buda egyesítésekor, Wekerle-telep, a Kispest Lakótelep, Kispest Kertváros, Felső-Kispest, és Hagyományos Kispest összevonásával jött létre a főváros XIX. kerülete. Kispest az integrálást megelőzően 3 éven át önálló kisközség volt, majd 73 esztendővel később, hozzácsatolták Törökfalvát és a Vecsésről levált Pestszentlőrincet, és nagyközségként működött tovább.
Az akkoriban nagyjából 1800 főt számláló település lélekszáma mára már legalább 70 ezres. Száz taggal 1886-ban megalapult a kispesti kereskedőkből és kereskedőkből álló Kispesti Általános Ipartestület. A tíz évvel később a telefonhálózat kiépítése közbeni felmérésnek köszönhetően írásos emlék nyugtázza, hogy Kispestet és Szentlőrincet 9110-en lakták, melyből 1367 gyermek volt tanköteles, 810 pedig óvodáskorú. Az 1900-as évek elején Dr. Wekerle Sándor földművelésre nem alkalmas területeket vásárolt Kispesten az állam részére. Ezen régiókban munkás- és tisztviselőtelepet létesítettek, melyet Wekerle-telepként jegyeztek. Agorasztó Tivadar alispán jóvoltából 1922-ben a településen létrejött az első képviselőtestület, ami városi rangot vont maga után. Az egyesítést követően az új centrum az Üllői út két oldalán létesült.

Kikapcsolódás, művelődés Kispesten

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban családi-, munkahelyi- és iskolai rendezvények, egyéb bemutatók, illetve műsorok kerülnek megrendezésre, valamint a tornateremnek köszönhetően sportrendezvényekre is van lehetőség. A Kispesti Kaszinó ad otthont a Deák Ferenc Gimnázium Öregdiák Baráti Körének, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének, a Szakszervezetek Nyugdíjas Klubjának, a Kispesti Sakk Szövetségnek, és ezeken felül számos civil szerveződésnek. A Vass Lajos Általános Iskolában pedig megtekinthető Kispest Helytörténeti Gyűjteménye.

Hasonló bejegyzések