Központi elhelyezkedésű, tömegközlekedés által sűrűn behálózott, mégis elmaradott, sok helyen lepusztult városrésze Budapestnek a VIII. kerület. Csupán a XVIII. század első felében kezdett a lakosság betelepülni, és az 1838-as nagy árvíz a legtöbb ideépült agyagépületet a földdel tette egyenlővé. Demográfiájában színes, egyedi hangulatú, de nem tartozik a legbarátságosabb környékek közé.

Józsefváros – Lassú romlás

Nevét II. József után kapta 1777-ben. Bécs nyolcadik kerülete szintén az ő nevét viseli (Josefstadt). Ahogy a millenniumi városfejlesztés elindult, a József körút környéke is megtelt bérházakkal, azonban a XX. század elejére ezek az épületek elöregedtek. Egykor még a kisiparosok mellett a zsidóság kevésbé tehetős része, és a cigányság felső rétege élt itt, a Józsefvárosi kocsmák és kávéházak városszerte ismertek voltak. A kerület egyik dísze a Nemzeti Múzeum, amely a kiskörút mentén áll.
A gazdasági válság idején elszegényedett a kerület, piroslámpás negyed alakult ki, az ipar áttelepült, és nem épültek új lakások. A század egészére jellemző, hogy több alkalommal tervbe vették a felújítást, sok kisebb fejlesztés történt, de az átfogó, jelentős rehabilitáció elmaradt. Józsefváros alaposan megszenvedte a II. világháborút, szinte a kerület összes épülete megsérült. A szocializmus idején is inkább elhanyagolták a területet, így az elmúlt évtizedekben sokan gettóként emlegették a „nyóckert”, olyan környékként, amit érdemes elkerülni.

Mással össze nem téveszthető környezet – 8. kerület

Manapság külsőre is jól elkülöníthető részekből áll össze a kerület, elsősorban a különböző építésű házak alapján. Több városi közüzemi központ és középület található itt, valamint a Keleti, illetve a ma már nem működő Józsefvárosi pályaudvar. Az időszakos fejlesztéseknek köszönhetően sok elrettentő környék vált lakhatóbbá, azonban még mindig alaposan ráfér a csinosítás a kerületre. Sajátos mikrokozmosz ez a város szívében, aktív társas élettel az utcákon és udvarokon. Itt található a város, vagy talán egész Közép-Európa legnagyobb kínai piaca, a kétes hírnevű és sokféleképp hívott Tigrispiac. Lehet hallani a felszámolásáról és a felújításáról is, de leginkább csak az áttelepülés a jellemző, méghozzá a Kőbányai út túloldalán álló egykori Ganz-üzem területére.

Hasonló bejegyzések