Sokan választják manapság a kovácsoltvas kaput, de ez nem egy új keletű hóbort, régen is meglehetősen kedvelt volt ez a lehetőség. Ha épp most vásároltunk házat, amelynek kovácsoltba kapuja vagy kerítése van, esetleg már régóta ilyen típusú kapu díszíti a házunkat, akkor mindenképp érdemes alaposan körbejárni a kerítés mentén.

Továbbá ellenőrizni a kaput, nem tapasztalunk-e rozsdást. Ha az előző tulaj nem fordított nagy figyelmet a kapura, és nem ellenőrizte gyakran az állapotát, akkor biztosan találunk rajta rozsdafoltokat, szennyeződéseket. A folyamatos karbantartás tehát szükséges, írja a kkkfem.hu, tehát erre később is figyelni kell majd.

A rozsdától nem kell megijedni, a korrózió egy természetes folyamat. Persze nem arról van szó, hogy hagyjuk úgy a kerítést vagy a kaput, hadd rozsdásodjon tovább, hanem arról, hogy van a rozsdára is megoldás. Az első lépés, hogy a rozsdát el kell távolítani, ezt megtehetjük szemcsés csiszolópapírral, vagy festékkaparóval is, de a sima drótkefe is leviheti a rozsdát a felületről.

Ha megszabadultunk a rozsdától, a következő lépés a rozsdatisztító folyadék felvitele. Ez elengedhetetlen, hiszen ha maradt rozsda a kerítés vagy a kapu felületén, akkor az új festékréteg nem lesz rajta tartós.

Mi a következő lépés, ha eltávolítottuk a rozsdát?

Természetesen a tisztítás és a felületkezelés. Miután a rozsdától megszabadultunk, amennyire tudtunk, jöhet egy alapos tisztítást, melyet slaggal vagy magasnyomású mosóval célszerű elvégezni. Ez a lépés a szennyeződéseket, a maradék rozsdát és a rozsdatisztító folyadékot hivatott eltávolítani. Ha a felület tiszta és portalan, akkor jöhet a következő lépés, ami az alapozás. Az alapozást korrózió gátló alapozóval érdemes elvégezni, és mindenképp tiszta és portalan felületre kell felvinni, hogy tartós maradjon.

Ha az alapozással elkészültünk, akkor jöhet a zománcfesték, melyet érdemes több rétegben felvinni, hiszen a kapu és a kerítés ki van téve az időjárás viszontagságainak, több réteg pedig nagyobb védelmet biztosít. Ha antikolni szeretnéd a kaput és a kerítést, inkább bízd szakemberre a feladatot, hiszen ő fogja tudni, hogy hova és hogy érdemes az antikolót felvinni, így lesz csak szép a végeredmény.

Hasonló bejegyzések