A medencék komoly veszélyforrások tudnak lenni, ha nem vagyunk körültekintőek. Rengeteg balesetet okozhat az emberi mulasztás, az odafigyelés, körültekintés hiánya. Az egészen kicsi kellemetlenségektől a legszörnyűbb balesetekig bármi előfordulhat egy medencében, vagy annak partján, ezért mindig legyünk óvatosak, vigyázzunk önmagunkra, gyerekeinkre, kisállatainkra és természetesen minden fürdőzőre magunk körül, még a parton is.
A legnagyobb veszélyt a vízbe fulladás jelenti. Ennek a veszélynek mindenki ki van téve, mert ha rosszul leszünk a medencében, ha nem megfelelő a vízforgató kivezetőcsövének biztonsági rácsa, beszorulhatunk és még számos okból kifolyólag válhatunk képtelenné arra, hogy elhagyjuk a medencét vagy a víz fölött tartsuk fejünket. Mégis vannak, akik sokkal veszélyeztetettebbek. ezek a gyerekek, a fogyatékkal élők és az idősek.
Ha ilyen személyek tartózkodnak környezetünkben, igyekezzünk figyelni rájuk, hogy baj esetén azonnal segítsünk vagy segítséget hívhassunk. A medencékbe fulladás gyerekeknél nem is a medencében való játszadozás közben fordul elő a legtöbbször, hanem számos esetben a medence partján az udvar vagy a strand egyéb részein szaladgálva valamilyen okból beleesnek a vízbe és vagy a nagy tömeg vagy épp az emberek hiánya miatt senki nem veszi észre a bajt. Gyerekeket soha nem engedjünk egyedül vízközelbe, sem pedig üres medence közelébe! Erre kitűnő megoldást jelent a biztonsági medencefedés, mely véd a beeséstől.
A medencék széle számos esetben csúszós, így ha nincs ennek kiküszöbölésére megoldás, a vízbe pottyanás könnyen megtörténhet. A dolgot súlyosbítja az, mikor a megcsúszás vagy megbotlás következtében a vízbe esés előtt vagy közben még be is üti magát a balesetet elszenvedő személy. A fejsérülések ájulással járhatnak, így a vízből önállóan való kijutás nem opció.
A medencehasználat sok esetben nyári elfoglaltság és napozással, a fűben vagy nyugágyon heverészéssel egybekötött tevékenység. Nem csupán a víz, de a nap is szörnyű baleseteket tud okozni. Egyrészt a napégés könnyen megvan, amennyiben nem megfelelő faktorszámú naptejet használunk, de emellett a hőguta, napszúrás is általános probléma. A bőrünk leégése hosszú távon jelent igazán nagy gondot, mert bőrrák is kialakulhat miatta. A megoldás az, hogy mindig használjunk megfelelő napvédő krémet, napozásra a délutáni órákat válasszuk és nyugtassuk bőrünket napozás utáni krémmel!

Hasonló bejegyzések