Minél több időt töltünk el az internet világában, annál több fenyegetés és veszély leselkedik ránk. Ha azonban megismerjük a fő forrásokat, akkor sokkal éberebbek leszünk, és nagyobb eséllyel kerüljük el a lopásokat és a kellemetlen helyzeteket.

A legtöbben csak a vírusokról és a rosszindulatú programokról hallanak, azonban érdemes figyelni a fizikai eszközökön, például USB csatlakozókon keresztül érkező támadásokra is. A hackereknek különböző céljai szoktak lenni. Egyesek el akarják lopni a hitelesítő adatainkat, mások a személyes adatokra pályáznak, de olyan is van, akik meg akarják hibásítani a rendszert.

A fizikai fenyegetések ritkábbak, főleg, ha inkább otthonról dolgozunk. Az USB-k és pendrive-ok megfertőződhetnek a rosszindulatú programmal ellátott számítógéptől, vagy hordozóvá is válhatnak, ha direkt úgy hozzák létre őket.

Nem véletlen, hogy ha fénymásolni akarunk, akkor inkább e-mailen keresztül kérik el a dokumentumot, és sokan nem engedik a pendrive-ok használatát. Az a legjobb, ha senki nem csatlakoztat semmit a gépünkhöz, bár ehhez mindig a közelében kell lennünk.

Rosszindulatú böngészőbővítmények

A Redeszone a fizikai támadások után az interneten található veszélyekről is beszél. Ezek közül a leggyakoribb támadás mindig egy böngészőn keresztül érkezik a felhasználókhoz.

Nem véletlen, hogy nagy figyelmet kell fordítanunk a különböző bővítmények telepítésénél, mivel ezek hasznos eszközök szoktak lenni, azonban a biztonsági szempontokat figyelve több problémát is jelenthetnek. Amikor olvasás nélkül engedélyezünk mindent, akkor szoktunk elfogadni egy-egy kémprogramot. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mindig hivatalos forrást kell használnunk.

Végül, de nem utolsó sorban ott vannak a letöltött programok és fájlok, amik szintén fontos veszélyforrásnak számítanak. A kalózprogramok általában egy harmadik fél webhelyén érhetőek el, és szinte mindig komoly veszélyt jelentenek a rendszerre. Lehet, hogy az ingyenes letöltés kecsegtetően hangzik, de inkább válasszuk a hivatalos forrásokat.

Hasonló bejegyzések