A SIP panel egy olyan építési rendszer, amelyet a 70-es években hoztak létre az USA-ban, mint a házépítés legnagyobb termelésű rendszerét. Ezek előregyártott szerkezeti elemek, amiket házak építéséhez alkalmaznak, és gyakran találkozunk velük a könnyűszerkezetes vagy készházaknál.

A SIP panel jellemzői:

  • Nagy szerkezeti kapacitás.
  • Műszaki kapacitás.
  • Hőszigetelés.

A variosip.hu szerint a SIP panelek különböző méretekben és vastagságban készülnek, hogy megfeleljenek a szükséges építési típusnak. A paneleket egy merev, poliuretán alapú szerkezeti anyaggal kötik össze. Az előállításához két szerkezeti lapra van szükség, amelyek készülhetnek OSB-lemezből, rétegelt lemezből, cementből vagy más anyagokból.

Az OSB előnye, hogy olyan gyorsan növő fákból állítják elő, amelyeket nem használnak ki, és amelyeket kezelt erdőkben termesztenek. Ezt a fát apró forgács formájában használják fel. A magasan automatizált gépeket nagyon hatékony nyersanyag-előállítást tesznek lehetővé. A felhasznált fák 85-90%-át szerkezeti panelekhez használják fel. A többi rönk, kéreg, fűrészvágás és fűrészpor energiává, cellulózforgáccsá vagy kéregporrá alakítható más célokra. Érdekes megemlíteni, hogy a tanúsított SIP panelek szerkezeti viselkedése hasonló az acélgerendákéhoz.

A SIP panelek előnye

Az építés sebessége egy biztos előny, mivel ez sokkal gyorsabb, mint a hagyományos építésnél. A panelek mindig a műhelyben készülnek, és csak a helyszínen szerelik fel őket, miközben az ajtók és ablakok helyei szintén ott készülnek el. Következő szempont a megtakarítás. Az összeszerelés gyorsasága miatt a munkaerőköltségek jelentősen minimalizálódnak.

Ott van még a hőszigetelés. A panelre jellemző a nagyon alacsony hővezető képesség, ami lehetővé teszi, hogy a hőszigetelés még hatékonyabb legyen. A légkondicionáló vagy fűtőberendezés fokozata csökken, és látványos energiafogyasztás takarítható meg. Ehhez jön hozzá a légzárás. Ezek olyan panelek, amelyek beépítésük után légmentesen lezárják a belső tereket, megakadályozva a külső levegő beszivárgását, és ezáltal jobban szabályozzák a terek hőmérsékletét.

Hasonló bejegyzések