A jakuzzik kapcsán sokan vannak úgy, hogy bár látják a szép és mutatós medencéket, talán bele is ugranak a vásárlásba, de csak utólag jönnek rá arra, hogy egy jakuzzit bizony takarítani is kell ahhoz, hogy minden esetben szép és tiszta víz fogadjon minket, máskülönben az otthoni wellness élmény alapjaiban szenved csorbát.

Persze aki tisztában van ezzel a tényezővel, még az is nagyon gyakran futhat bele olyan problémába, hogy túl gyakran kell szűrőt tisztítania medencéjében, holott gondosan ügyel arra, hogy tiszta lábbal és testtel üljön bele a kádba, és annak fedését is megfelelően biztosítja.

A szűrő, mint a jakuzzi tiszta vizének feltétele

A jacuzzi szűrője minden esetben a legfontosabb kiegészítő ahhoz, hogy mindig kristálytiszta és áttetsző víz fogadjon mink a medencében. Gyakran előfordulhat azonban olyan anomália, amikor a gyakori tisztítás ellenére sem kell sokáig tartó víztisztasággal számolnunk. Hogy ilyenkor mi lehet a probléma, illetve mi a teendő, ha ránézésre minden tiszta? Hát ez az! Csak ránézésre minden tiszta, így az átfogóbb összkép érdekében nézzük át a jakuzzi csőrendszerét.

A jakuzzit ugyanis egy rendkívül átfogó csőrendszer alkotja és egészíti ki, amely kacskaringós utakon juttatja el a vizet a medencébe, melyet útközben egy szűrőberendezés tisztít meg. Ha viszont korábban volt már koszosabb víz a medencében – illetve nyilván egy természetes koszolódás is van, így hozzátennénk, hogy hosszabb távon is megfigyelhető ez a jelenség –, akkor a vízből lerakódhattak a csövekben különféle szennyezőanyagok nehezebben hozzáférhető helyeken is, melyeket rendkívül nehéz lesz eltávolítani.

Ilyenkor léphet fel olyan eset, hogy bár a szűrő megfelelően és hibátlanul elvégzi a feladatát, azonban a csövek falain lévő szennyeződések konkrétan újra és újra összekoszolják a medencénket, teljesen mindegy hányszor tisztítjuk a szűrőt, ezáltal akár naponta is átmoshatjuk, a végeredmény semmivel sem lesz jobb. Sőt mi több, ilyen esetben előfordulhat akár a nagyobb szennyeződés esetén – ez főként nagyobb vízkövek lerakódásakor jelentkezhet – víznyomás-csökkenés is, amivel kapcsolatban szerencsére nincs szükség drasztikus megoldásokra.

20200818_Auf der Rennbahn , Priview im Vorfeld der Messe ” Caravan”

Ma már ugyanis kaphatók olyan speciális tabletták, amelyeket a jakuzzi vízébe dobva képesek teljes egészében átmosni a medence csőrendszerét, ezáltal a korábban lerakódott koszt is könnyedén, sőt teljes egészében eltávolíthatjuk a segítségével.

Szűrőtisztítás toldalékokkal

A jakuzzi szűrőjének tisztítása alapesetben nem egy könnyed feladat, hiszen minden esetben szereléssel jár együtt, azonban ma már szerencsére akadnak olyan kiegészítők, amelyek megkönnyíthetik ezt a munkát. Ma már kaphatók például különféle toldalékok, amelyeket egyszerűen csak fel kell csatolni a kerti slagra, majd az egészet eljuttatni a szűrőhöz annak érdekében, hogy vízsugárral könnyedén ki tudjuk pucolni a szűrőt, illetve eltávolítani belőle az ott felgyülemlett szennyeződéseket, amelyek rendszeres használat mellett minden esetben elengedhetetlenek.

Az efféle kiegészítők nemcsak rendkívül hatékonyak, hanem mindemellett leegyszerűsítik és lerövidítik a mosási tevékenységet azáltal, hogy nem kell szétszednünk és fáradtságosan megtisztítanunk a szűrőt.

A biofilm is a szűrő hibája?

Sokan tapasztalhatják egy idő után, hogy rendszeres használat mellett a masszázsmedence vize nyálkássá, amolyan csúszóssá válik, és érezhetően vagy láthatóan úszik a felületén valamilyen egybefüggő, ámde átlátszó réteg. Ez nem más, mint a biofilm, ami ellen azonnal tenni kell, mert komoly fertőzések előidézője lehet. Bár előidézheti a ritkán tisztított szűrő is, de amennyiben tisztítás után is tapasztaljuk, abban az esetben érdemes lehet inkább a jakuzzi mélyére hatolni, és átnézni a csőrendszert.

A biofilm nem más, mint a víz felületén összetapadó mikroorganizmusok összessége, amelyek egybefüggő, sejtszerű bevonattá képesek összeállni. Ez a biofilm képes védőburokként szolgálni a baktériumoknak, így fontos speciális anyagokkal, tisztítószerekkel fellépni ellene. A klór alapú vegyszereket ilyenkor felejtsük el, azok teljességgel hatástalanok a biofilmekkel szemben, kvázi nem hatolnak be ezek belsejébe, így nem tudnak kárt sem okozni bennük, amit a tapasztalat is megmutat, hiszen alkalmazás után csak kellemetlen vegyszerszag marad, de a biofilm ugyanúgy megmarad.

A látványos biofilm ráadásul csak a jéghegy csúcsát képviseli, hiszen a lényeg ilyenkor is a csőrendszerben található, ahonnan nehezebb kiűzni a jelenséget előidéző baktériumokat. Persze nem lehetetlen, de minden esetben speciális vegyszereket és tisztító tablettákat kell vásárolnunk a cél érdekében!

Hasonló bejegyzések