Nyaralások alkalmával panziók, szállodák szobáiban vagy apartmanokban hajtjuk nyugovóra fejünket, ahol saját matrac helyett egy sokak által használt fekvőbetétre fekhetünk. Néhány éjszaka egy ilyen helyen, amennyiben igényes tulajdonosokkal és szobalányokkal működik, nem okoz problémát, ám ettől függetlenül számos kérdés merül fel a higiénia és az egészséges alvás kapcsán.

Kapcsolódó tipp:

Matrac témában érintettük már a megfelelő keménységet, anyagösszetételt, rendeltetésszerű használatot és alapos tisztítást, valamint ezek hiányának borzasztó következményeit. A szállodai matrac nem élvez még akkora figyelmet sem, mint az emberek saját, otthoni matraca. Igaz, utóbbiról is – hiába minden figyelmeztetés – az emberek több, int 70%-a nem gondoskodik megfelelően, már a kiválasztási folyamat alatt sem.
A szállodai matracok élettartama rövidebb, mint ha otthon, privát hálószobában lennének használatban. Azonban cseréjükre ritkábban kerül sor, mert egyrészt nem mindig egyértelmű, hogy kinek a feladata lenne a matracok állapotának ellenőrzése, másrészt mivel nem napi vagy heti szintű feladatról van szó, a sok teendő mellett elfeledkeznek róla. Ehhez jön még hozzá a spórolás, mellyel a kisebb, kevesebb bevételt termelő szálláshelyek éppúgy törődnek, mint meglepő módon néhány felsőbb kategóriájú szálloda.
Matrac tekintetében számos helyen vannak problémák, ezért a szálláshelyre érve, fontos megbizonyosodni a fekvőbetét tisztaságáról. Szánjunk pár pillanatot arra, hogy fellibbentjük a lepedőt és esetleg a matrac alá is benézünk. Ha nagy gusztustalan foltokat látunk, vagy iszonyatos port tapasztalunk, esetleg gyanús szennyeződések undorítanak minket, ne habozzunk szóvá tenni, hiszen a higiénia hiánya már egyetlen éjszaka alatt is okozhat problémát.
Egy matracon jobb esetben egy ember alszik, egy ember használja, azonban a szálloga ágyaiban sokszor napi rendszerességgel váltják egymást a vendégek, így a matrac ki van téve a különböző alvási szokások, testalkatok változatos hatásainak.
Sajnos nem tudhatjuk, hogy a matrac előző használói milyen személyes higiéniai faktorral rendelkeztek. Van, aki nem zuhanyozik lefekvés előtt, van, aki befekszik a szállodai ágyba utcai öltözékben, nem veszi le a cipőjét, vagy ha leveszi, az izzadt, rossz szagú zoknija, benne az ugyanilyen állapotú lábával a matrac alsóbb részeit „keni” össze. Az izzadság igaz, hogy elsősorban a lepedőn landol, melynek cseréjét a jobb szállodák napi szinten intézik, ám ha túlzott mértékű verejtékezés történik, a lepedő átnedvesedbe a matracra juttat ebből valamicskét. Az egyéb testnedvekre nem térnénk ki, de egyértelmű, hogy a lepedő nem bír mindent felfogni, még akkor sem, ha a legmagasabb minőségű anyagból készült.
A szállodában az ágyneműcsere alkalmával a lepedőt leveszik és egy újat tesznek a helyére. A szobalányoknak érthető módon nincs kapacitása a matrac napi szintű tisztítására, ám sok helyen alapvetően feledkeznek meg róla. Így hiába kerül le a használt lepedő, a matracra került piszok ott is marad, csak egy újabb tiszta lepedővel lesz letakarva.
Az alacsony minősítésű vagy középkategóriás szálláshelyek valószínűleg nem engedhetik meg maguknak a legjobb minőségű, tartós ágybetéteket, így olcsó, rossz vagy közepes minőségű matrac kerül ágyaikba. Ezeket persze ritkán tisztítják és mégritkábban cserélik, de még megfordításuk is kimaradhat. Mindennek a következménye a kifeküdt, elhasznált és higiéniátlan matrac.

Hasonló bejegyzések