A légúti megbetegedések száma az utóbbi évtizedben igencsak megnövekedett hazánkban, nagyon sokan szenvednek tőle gyermekek, és felnőttek egyaránt. Ha otthonunkban, esetleg a munkahelyünkön is folyamatosan klímával hűtünk, fűtünk, akkor fokozott veszélynek vagyunk kitéve. Lássuk, mit tehetünk magunk és a családunk egészsége érdekében!

Folyamatos karbantartás, szakszerű segítséggel

Ha a klíma berendezések a lakásban, az irodában nincsenek az előírt időközönként, rendszeresen karbantartva, a benne található szűrők folyamatosan cserélve, akkor bizony a por vastagon megül benne, ezáltal szennyezett levegő kerül a légtérbe, mi pedig ezt lélegezzük be. Ez természetesen hoszútávon elkerülhetetlenül kellemetlenségeket, és betegséget fog okozni, és sajnos megeshet az is, hogy igen súlyos, vagy krónikus problémák alakulnak ki. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, akiknek ellenállóképessége még jóval gyengébb, mint a felnőtteké.

A Tuti Tipp:

Ma már számtalan klíma létezik, mely képes a levegő megtisztítására különböző technológiákkal. Az egyik legmeghatározóbb klímagyártó a piacon a GREE márka, mely lakossági klímái között több olyan típussal is rendelkezik, amik ionizációs elven elpusztítják a klimatizált helyiség baktériumainak 99.9%-át. Az LG kínálatában is talál ilyen klíma egységeket, nézzen körül ott is (klikk a linkekre).

Ezért kifejezetten fontos, hogy a legkondícionáló berendezéseinket illetően szigorúan betartsuk az előírtakat: szakember által legyenek tisztítva és karbantartva, amit soha ne mulasszunk el! A külső egységre ugyanígy fordítsunk kellően nagy gondot, mert itt is vastag portakaró ülhet meg, ami miatt a belső egység makulátlan tisztasága mellett is veszélynek leszünk kitéve.

Amit a légkondik karbantartása mellett tehetünk

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a porcicák és a benne lakó poratkák nemcsak a klíma készülékekből származhatnak, így nagyon fontos néhány teendőt elvégezni a berendezések karbantartása mellett is. Ha padlószőnyeggel rendelkezünk, akkor lehetőség szerint ezt cseréljük le parkettára, mert ezt sokkal könnyebben tisztíthatjuk, és a porral járó kellemetlenségek nagy részét meg is úszhatjuk vele. Ha kárpitozott bútoraink vannak, ezeket szintén bőr, vagy műbőr borításúakra érdemes lecserélnünk, főként, ha a családban már kialakult allergia van. Ha cserélni nem szeretnénk őket, akkor viszont rendszeresen gondoskodjunk a textilek mélytisztításáról, mert ezt elhanyagolva állandó problémát fog jelenteni.

A szellőztetés, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni

Ha légkondit használunk otthon nyáron, vagy akár a fűtési idényben, hogy kellemes meleget varázsoljanak nekünk költséghatékonyan, akkor feltétlenül fektessünk hangsúlyt a rendszeres szellőztetésre! Ez természetesen nemcsak ilyenkor érvényes, hanem akkor is, ha csak ritkán kapcsoljuk be készülékeinket, ugyanis ezzel igen sokat tehetünk azért, hogy ne tudjanak elszaporodni a poratkák.
Minden nap fordítsunk rá kétszer néhány percet, télen természetesen elég lehet a nagy mínuszokra tekintettel egyszer elvégezni egy kiadósabb szellőztetést egy napon belül, már ezzel igen sokat tehetünk családunk egészségéért. A páratartalom csökkentése szintén lényeges feladat, 60 % alatt érdemes tartani, mert ez már kevésnek bizonyul a poratkák kényelmes megélhetéséhez.

A levegő fertőtlenítése

A benti levegőt célszerű fertőtleníteni, amit legegyszerűbben különböző illóolajokkal tehetünk meg. A leghatékonyabb az eukaliptusz olaj, mert ez nemcsak a baktériumokat és a vírusokat semlegesíti, hanem a poratkák is fejvesztve menekülnek tőle. De nagyon hatásos lehet még a citrom illóolaj, a teafaolaj, valamint a levendulaolaj is.

Hasonló bejegyzések