A 2-3 évesek számára minden tévéműsor egy új világot rejt, azonban kár lenne a kezükbe nyomni a távirányítót. Az óvodások órákig nézhetik kedvenc műsoraikat, és akár többször is megnézhetik ugyanazt az epizódot egymás után. Ezért fontos, hogy a gyermekeink által nézett tévéműsor(ok) jó minőségűek és a szülők számára is elviselhetőek legyenek.

Ha a rövid epizódokkal rendelkező műsorokat keresünk, amik általában 25-30 percesek, akkor utána könnyebb kikapcsolni a tévét egy epizód végén, mint egy hosszú történet közepén. A gyerekekre is jellemző, hogy sokkal hamarabb elfogadják, hogy végig nézhetnek egy részt, és a végénél ki kell kapcsolni a tévét.

Válasszunk olyan műsorokat, amelyek miatt nem kell a füldugóért futnunk. Nagyon fontos, hogy gyermekekkel együtt nézze, különösen kisgyermekek esetében. Olyan programokat kell választani, amiket el tudunk viselni (sőt, élvezni). A türelmed hálás lesz, ha kerülöd a dalok formájában elhangzó párbeszédet tartalmazó címeket. Egyes műsorokban még párbeszédek és beszélgetések sincsenek.

Energia és reklámok

Vegyük figyelembe az epizódok és a szereplők által közvetített energiát. Ha a gyermek lefekvés előtt nézi ezeket a műsorokat, keressünk olyan lehetőségeket, amelyek nyugalmat sugároznak és kicsit csendesebbek. Más napszakok jobbak lehetnek az energikusabb programok.

Kerüljük a reklámokat. A jó hír az, hogy a legtöbb óvodai programot a gyermekcsatornákon sugározzák, korlátozott reklámokkal. Vannak zökkenőmentes streaming-szolgáltatások is, mint például a Netflix, vagy közvetlenül a tévében is rögzíthetjük a műsorokat.

Válasszunk olyan programokat, amelyek olyan üzeneteket és témákat népszerűsítenek, amelyek fontosak számunkra. Akár azt szeretnénk, hogy a gyermek a osztozásról, a kíváncsiságról, a táncról vagy a dinoszauruszokról tanuljon, mindenkinek van választási lehetősége. A pici valószínűleg szívesen mesél kedvenc műsorairól, ezért használjuk ki ezt a lehetőséget, és beszéljünk a fontos tanulságokról.

Hasonló bejegyzések