A gazdasági válság kirobbanása után a biztosítási piacon is soha nem látott problémák jelentkeztek, azonban a lejtmenet a hírek szerint csak átmeneti volt, 2013-ban ugyanis trendváltozás következett be, és újra növekedésnek indult a piac. Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke szerint ráadásul ez a növekedés 2014-ben is folytatódott, sőt várhatóan idén is folytatódik majd.

Sikeres volt a 2014-es esztendő

Noha a jelentés időpontjában a Magyar Biztosítók Szövetsége még csak 2014 első három negyedévének eredményeit ismerte, azonban a trendfordulás már így is megmutatkozott, a szeptemberben záruló időszak ugyanis a tavalyi év első 9 hónapjához mérten hosszú idő után alapos növekedést tudott produkálni. Mindez a biztosítási piac legtöbb szegmensére igaz volt, így például 3,3 százalékkal emelkedett a vagyonbiztosítások és 5,2 százalékkal a gépjármű biztosítások, miközben az egyszeri- és a folyamatos díjas életbiztosítások mértéke is dinamikus emelkedést mutatott, így 4,1 és 2,6 százalékkal.
Nagyon jó hatást gyakorolt az egész piacra, hogy 2014. január 1-jével megváltozott az adózási törvény, ami főként a folyamatos díjas életbiztosítások, illetve a nyugdíjbiztosítások piacára gyakorolt különösen jó hatást. A legnagyobb növekedést ugyanakkor határozottan a gépjármű-felelősségbiztosítások tekintetében érték el, így a szövetség elnökének adatai szerint tavaly több mint 140 ezerrel több ilyen szerződést regisztráltak a biztosítók, mint egy esztendővel korábban. Ez nyilvánvalóan magával hozta a forgalomba helyezett új- és használt járművek mennyiségét is, amivel párhuzamosan a biztosítás díja is emelkedésnek indult. Noha a díjak emelkedtek, még mindig az Európai Unión belül a legalacsonyabbak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjszintjei. Az éves átlagdíj például tavaly szeptemberben alig haladta meg a 20 ezer forintot, amiben ráadásul szerepelnek a lényegesen magasabb díjkategóriába sorolható tehergépjárművek és buszok is.

2015-ben is emelkedés várható

A Mabisz elnöke elmondta, hogy minden okuk megvan reménykedni abban, hogy 2015-ben tovább emelkedik majd a biztosítási piac. Lényeges emelkedés a vagyonbiztosítások területén várható, de főként az ipari vagyon- és a felelősségbiztosítás tekintetében. Mivel már évről-évre lassú, ámde folyamatos fejlődés tapasztalható a szakmai- és az általános felelősségbiztosítások területén, ezért várhatóan 2015-ben is folytatódik majd ez a tendencia. A vezetői felelősségbiztosítások terén már 2014-ben is látszott egy minimális pozitív elmozdulás, amiben az új polgári törvénykönyv érkezése játszhatott szerepet, és aminek következtében idén további bővülés várható. A Mabisz továbbra is a nyugdíjbiztosítók térhódítását látja 2015-ben az életbiztosítások emelkedésének függvényeként. Ha mindezek teljesülnének a magyar biztosítási piac 2015 végén is újabb sikeres, eredményes évet zárhatna.

Hasonló bejegyzések