A házak, épületek hőszigetelése fontos dolog és amennyiben minden részletében megfelelő, hatalmas spórolási tényezővé válik. Alapszabály, hogy minden esetben, amikor csak mód van rá, az épületeket kívülről kell szigetelni. Ezt az íratlan szabályt az a tény hívta életre, mely szerint a belső oldali szigetelések rendkívüli károkat okozhatnak.
Számos eset lehetséges, mikor nincs mód az épületek külső szigetelésére, ebben az esetben, amennyiben valóban szükséges a szigetelés elvégzése, lehet belülről szigetelni, azonban alapos körültekintéssel, bizonyos elkerülhetetlen óvintézkedésekkel biztosítani szükséges a lakóoldali szigetelés állagromlást hozó eredményének kizárását.
Az épület lakótér oldali szigetelésének a legnagyobb hátulütője a fal párásodása, az ezáltal kialakuló magasabb beltéri páratartalom, a falak, az épületben lévő tárgyak, berendezések állagromlása, a penész megjelenése és elszaporodása. Éppen ezért a belső szigetelés első mozzanataként a hőszigetelés belső oldalára fel kell ragasztani egy kiváló, megbízható és magas hatékonyságú párazáró réteget. Ez a réteg biztosítja majd, hogy a helyiségben lévő pára semmiképpen ne szívódjon bele a falakba.
Ez egy szükséges lépés és nélküle a belülről szigetelt falszerkezet hamar felvizesedik, penészedik. Azonban ennek az elkerülhetetlen lépésnek is vannak negatív hatásai, melyeket szintén ki kell küszöbölni. Ha a falakba nem diffundálhat bele az általuk körülzárt helyiség párája, a beltér páratartalma jelentős mértékben megnő, mely máshol lecsapódva, más felületekbe beszívódba okoz felvizesedést és penészesedést.
A belső szigetelésnél mindenképpen biztosítani kell, hogy a pára sehol se okozhasson kárkat. Ez rendkívül nehéz és sajnos egyes esetekben nem is kivitelezhető. A páradiffúziós lecsapódást a falak külső részénél is szükséges elkerülni, ha belülről szigetelnénk, mert sajnos a külső párásodás is komoly károsodást okoz. A belső szigetelés hatására a fal olyan mértékben lehűl, mivel belülről nem érkezik kellő meleg, hogy a beleivódó nedvesség akár meg is fagyhat. A falakban megfagyó pára beláthatatlan következményei talán csak évek múlva kezdenek el jelentkezni, de a sok esetben megfordíthatatlan, hatalmas problémát jelentő állagromlás alakult ki addigra.

Hasonló bejegyzések