Miután egyre több ember számára válik világossá, hogy a fogyáshoz, illetve az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, a zacskós saláták – főleg a téli időszakban – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egy frissen napvilágot látott kutatás szerint azonban az embereknek érdemesebb lenne elkerülniük ezeket a csupán egészségesnek látszó ételeket.
Úsznak a klórban a zacskós saláták
Joanna Blythman, a világszerte ismert és elismert mikrobiológus szaktekintély szerint, noha a zacskós salátákat a csomagolás előtt gondosan megmossák és megtisztítják, azonban ehhez és a tartósításhoz olyan alapanyagokat használnak fel, amelyek az emberi egészségre nagyon ártalmasak. A professzor kutatásai alapján például a zacskós saláták erősen úsznak a klórban, így aki felbontás után, illetve még az elkészítés előtt nem mossa meg őket kellő alapossággal, sokkal több káros anyagot juttat a szervezetébe, mint amennyi egészségesre számít a salátáktól.
A mikrobiológus egy tanulmány mellett egy komplett könyvet is szentelt a témának, amelyben lerántotta a leplet az élelmiszeripar trükkjeiről, ezáltal arról is, hogy gyakran sokkal ártalmasabbak az egészségesnek beállított ételek, mint azok, amelyeket hagyományos élelmiszerekként adnak el. Ebből derült fény arra, hogy a zacskózott salátákat a csomagolás előtt folyékony gyümölcssavakban mossák át, amelyek mellett fertőtlenítőszerként még klórt is adagolnak hozzá, hogy tisztán és baktériumoktól, valamint egyéb kórokozóktól mentesen tudják tartania csomagolásig. Ez azonban nem csak egészségtelenné teheti a legfinomabb salátákat is, hanem ezen felül alaposan csökkenti annak tápértékét is.
A professzor szerint éppen ezért vagy tartsuk távol magunkat a zacskós salátáktól, vagy az elkészítés előtt kellő alapossággal mossuk meg őket annak érdekében, hogy a klór- és egyéb származékok ne kerülhessenek be a szervezetünkbe. Mint elhangzott: a friss saláták is rengeteg kórokozót tartalmazhatnak, de egyrészt klórt garantáltan nem, másrészt a rengeteg értékes tápanyag, vitamin és ásványi anyag képes ellensúlyozni ezt a hatást, de a zacskózott termékekre mindez már nem jellemző.
Már korábban is figyelmeztettek a veszélyre
Nem Blythman volt ugyanakkor az első, aki felhívta az emberek figyelmét az élelmiszeriparban alkalmazott titkos és ártalmas összetevőkre, hiszen már 2007-ben is felhívta a figyelmet erre a brit Health Protection Agency mikrobiológusa. John Threlfall akkor arra figyelmeztetett, hogy a zacskózott saláták szalmonella és E. coli baktériumfertőzés veszélyével is járhatnak, ezáltal a szakember már akkor arra kérte a vásárlókat, hogy ne higgyék el, amit a termékek csomagolásán feltüntetnek.
Hugh Pennington, az Aberdeeni Egyetem mikrobiológusa ezt követően arra figyelmeztetett, hogy valós veszélyforrásról van szó, mert hiába mossuk meg alaposan a zacskózott salátákat, azokról minden egyes baktériumot nem lehet teljes egészében eltávolítani.