A fűtési költségek alighanem a háztartások legjelentősebb kiadásainak tekinthetők a rezsi szempontjából, éppen ezért kiemelten fontos, hogy különféle praktikákkal – például utólagos szigetelési megoldásokkal – hatékonyabbá tegyük otthonunk energiamegtartó képességét.
Hogy pontosan milyen trükköket és megoldásokat alkalmazhatunk ehhez lakásunkban? Az alábbiakban felsorakoztattunk néhány egyszerű megoldást!

Kezdjük a nyílászárókkal

Éljünk akár panel-, akár családi házban, a nyílászárók a legtöbb esetben komoly problémát jelentenek a szigetelés hatékonyságát tekintve, holott nem kizárt, hogy sokan akár 30-40 százalékkal is spórolhatnának a fűtési költségeken akkor, ha a problémás ablakokat vagy ajtókat kicserélnék, esetleg utólagos szigeteléssel látnák el. Nyilván az éjszakai órákban egy lehúzott redőnnyel könnyedén megoldható a legrosszabb ablakok szigetelése is, azonban nem élhetünk hideg időben örök sötétségben.
Ha nyílászáróinkat szeretnénk hatékonyabbá tenni, akkor vásároljunk olyan, bármelyik barkácsáruházban kapható öntapadós szigetelőcsíkot, amelyek a megfelelő felhelyezést követően akár jelentős mértékben is képesek csökkenteni a lakásba beáramló hideg mennyiségét. Az egyszerű szivacsból készült szigetelőcsíkokat alkalmazhatjuk ajtón is, ha pedig valamivel tartósabbat szeretnénk, akkor alkalmazzunk helyette szilikon csíkokat, amelyek nem csak jobban tapadnak, hanem ellenállóbbak is.

Termosztátot a radiátorra

A panelekben általában alapfelszereltség, de érdemes minden családi házban is rendszeresíteni a radiátorokon az úgynevezett termosztatikus szelepet. Ezzel a hatékony kis kiegészítővel nagyon jól szabályozhatóvá válik bármilyen szoba hőmérséklete, ezáltal ha napközben elmegyünk otthonról, és kint kisüt a nap, akkor a szelep automatikusan visszaveszi a fűtést, amivel alaposan lecsökkenthetjük költségeinket.

Rakjunk hő-tükröt a radiátor mögé

A szigetelés kapcsán nagyon fontos kiemelni egy olyan apróságot, amit csak nagyon kevesen alkalmaznak, pedig ezzel is jelentős költségcsökkentés érhető el a fűtés kapcsán. Ez a radiátorok belső oldalán kihasználható hő-tükör, aminek a lényege, hogy a radiátor fal felőli oldalán az oda beszorult hő nem ragad meg ott, hanem visszatükröződik a szobába, ezáltal kevesebb fűtéssel is melegebbet varázsolhatunk odabent. Alig párezer forintba kerülnek, és mivel öntapadók, illetve vághatók, egyszerűen feltehetők bármilyen falra.

Szigeteljük a padlót

Habár nyilvánvalóan egy padlót utólag már csak nagyon költséges formában lehetne szigetelni (vagy mégsem?), ellenben bizonyos esetekben elegendő néhány vastag padlószőnyeg is ahhoz, hogy ne csak a hőérzetünk legyen kellemesebb otthonunkban, hanem valóban a hőmérséklet is. Ez a megoldás főként olyan padlók esetén nagyon hatásos, ahol hideg járólap kapott helyet, vagy parketta, hiszen ezek nem csak elvonják a lakásból a hőt, hanem mindemellett még hőérzetünket is rontják, hiszen nincs is kellemetlenebb annál, mint amikor fázunk. Éppen ezért lényeges, hogy használjunk padlószőnyeget, ahol csak lehet.

Szigeteljük a csöveket

Nagyon sok lakásban a fűtéscsövek nem mindig olyan helyiségben futnak, amelyek fűtve vannak. Például ki vannak vezetve a garázsba, esetleg le a pincébe. Ezek azért nagyon rossz megoldások, mert a legnagyobb hidegek esetén az itt elfutó hő egy jelentős része elveszik, mire elér abba a helyiségbe, amelyet valóban fel kellene fűtenie. Ez ellen úgy védekezhetünk a leghatásosabban, ha az érintett fűtéscsöveket leszigeteljük, hiszen így nem tudják idejekorán leadni az általuk szállított hőt.

Használjuk ki a lakás napos oldalát

Minden otthonnak vannak naposabb oldalai, ezáltal azok a felületek, amelyeket a nap rendszerint sokkal tovább ér, mint a többit. Ha ezeken az oldalakon vannak ablakok, akkor azok nagyon fontos szerepet játszhatnak a fűtés kiegészítésében. Amennyiben ugyanis odakint bár hideg van, de hétágra süt a Nap, akkor húzzuk el bátran a függönyt, húzzuk fel a redőnyt, és engedjük be közvetlenül otthonunkba a meleget adó napfényt, amely az érintett padlót vagy falfelületet melegítve garantáltan sokkal kellemesebb hőmérsékletet csinál majd az érintett helyiségben.
Ilyenkor érdemes összekombinálni ezt a praktikát egy radiátorra szerelt termosztáttal, ami ilyen esetben bizonyára azonnal kikapcsolja a fűtőtestet, és drasztikusan csökkenti a fűtési költségeket. Ha otthonunkban a kérdéses napsütéses oldalon óriási ablakfelületek vannak, akkor ilyen időszakban akár 2 Celsius fokkal is melegebbé tehetjük az érintett helyiségeket ezzel az egyszerű módszerrel.

Hasonló bejegyzések