A konyhai csótány, vagy más néven közönséges csótány, esetleg svábbogár az egyik legismertebb és legkártékonyabb csótányféle, amely többek között Európában, ezáltal Magyarországon is gyakran előfordul.

Megjelenése rendkívül kellemetlen, hiszen az egyik legelterjedtebb kártevő, amely bűzmirigye miatt erősen irritáló szagot hagy maga után, ezen felül pedig azért is örvend közutálatnak, mert nagyon sokféle betegséget terjeszt, így ha valahol felüti a fejét, feltétlenül gondoskodni kell a mielőbbi szakszerű irtásról.

A konyhai csótány megjelenése

A konyhai csótány egy ma már világszerte elterjedt rovartípus, amely eredetileg a dél-orosz területeken volt őshonos, noha több forrás is azt állítja, hogy Közép-Afrikából származik, és onnan terjedt szét az egész világon. A kérdéses csótány kifejlett állapotban legalább kettő, legfeljebb három centiméter hosszú lehet, és rendszerint vöröses sötétbarna színben pompázik, de nem ritkák a fekete példányok is. A nőstények szárnytalanok, a hímek rendelkeznek kis szárnyakkal, amelyek a potroh kétharmadáig érnek, ellenben mindkét típus képtelen a repülésre.

Jellegzetessége a rendkívül hosszú, gyakran ízlelt csáp, amely sok esetben megegyező hosszúságú lehet a teljes testükkel. Lábai erős futólábak, amelyekkel nem tud ugrani, ellenben szélsebesen közlekedik. A csótányok utódai a kikelésüket követően rendszerint nagyon hasonlóak a kifejlett egyedekhez, azonban akár hímek, akár nőstények, minden esetben szárnytalanok, és sokkal kisebbek a felnőtt állatokhoz mérten.

A csótányok mára erősen urbanizálódtak, ezáltal vidéken alig-alig találkozhatunk vele, városokban viszont nagyon gyakran, főként emberek közelségében. Mivel bármilyen szerves eredetű hulladékot elfogyaszt, ezért könnyen fent tudja tartani magát, de kitűnően bírja az éhezést is, ezáltal akár hetekig könnyen viseli, ha nem jut táplálékhoz, ám érdekesség, hogy a szomjúságba általában napokon belül elpusztul. Rendszerint éjszaka aktívak, és nagyon nehéz őket észrevenni, mert rendkívül gyorsan közlekedik bármilyen terepen.

Érdekesség, hogy a csótány azon kevés rovarok közé tartozik, amelyek a párzás előtt hosszan tartó udvarlási ceremóniába kezdenek. A csótányok egy petetokjában általában 16-28 pete található, melyeket az anyaállat legalább egy, legfeljebb hat napig cipel magán, majd elrejti, és a lárvák 2-4 hónap alatt kikelnek, és 1-3 év alatt teljesen ivaréretté válnak.

A konyhai csótány, mint kártevő és betegségeket terjesztő állat

A konyhai csótányok ártalma a leginkább a fertőző betegségek terjesztésében teljesedik ki és nyilvánul meg leginkább, de otthonunkban megtelepedve akár allergiás reakciókat is okozhatnak, extrém esetben undorkeltés jelentkezhet, ami pszichés problémákat okoz. Hogy fertőző betegségeket terjesztenek, az leginkább abból eredeztethető, hogy a konyhai csótányok az életmódjuk miatt többnyire olyan helyeken tartózkodnak a környezetünkben – csatorna, szeméttároló és a többi –, amelyek erősen szennyezettek, ezáltal a rovarokra baktériumok, vírusok tapadhatnak.

Mivel azonban a konyhai csótány gyakran kerül még fogyasztásra alkalmas ételek közelébe is, és ezeket rendszeresen nem csak megrágcsálják, hanem össze is járják, ezek a vírusok és baktériumok az ételre kerülnek, és elszaporodnak. Ebből fakadóan gyakran okoznak súlyos és kevésbé súlyos gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket. A csótányok megjelenése tehát higiénés szempontból nagyon káros, de főként olyan helyeken okoz nagy problémát, mint a kórházak vagy az otthon ápolt betegek, akiknél fontos a kórokozók kiszűrése.

A konyhai csótány mindemellett allergizáló hatással is rendelkezik, ezáltal a rovarokkal közvetlenül vagy közvetetten érintkezve bőrizgató hatás, pirosság, viszketés jelentkezhet. Ezt leginkább a csótány váladéka és ürüléke okozza, valamint a rajta megtalálható bűzmirigyek, amelyek tele vannak allergén anyagokkal. A fentiek miatt a csótányok irtása nagyon fontos, és a legtöbb kártevőhöz hasonlóan erre ma már egy komplett iparág épült, ahol folyamatosan érkeznek az egyre nagyobb hatékonyságú újabb módszerek.

Az egyik legáltalánosabb irtási módszer minden esetben a permetezés, aminek során a szakemberek a csótányok területét méreggel permetezik le, amin keresztülhaladva a rovar végtagjaira rátapad a vegyszer, ami tisztálkodással vagy más módon a szájszervébe kerül. Egy új és hatékony módszer mindezen felül a zselés irtás, aminek a lényege, hogy nem kell összepermetezni az egész lakást, csak és kizárólag csótányirtó zseléket kell kihelyezni, amely a csótányokra idegméregként hat, ezáltal ha megkóstolják, akkor néhány óra alatt elpusztulnak.

Hasonló bejegyzések