A tetőterek egyik nagy hátránya, hogy nagyon könnyen felmelegednek. Ez ellen persze van megoldás, az egyik lehetőség a megfelelő szigetelés kialakítása, a másik pedig az, ha valamilyen árnyékoló megoldást választunk, aminek segítségével csökkenthetjük a beáramló meleget, illetve akadályozzuk, hogy könnyen kihűljön a helyiség.

Árnyékolás tekintetében a tetőtereket sokan problémásnak tartják, mert úgy gondolják, kevés lehetőség áll a rendelkezésükre. Ez azonban nem így van. Tény, hogy a tetőablakok dőlési szöge miatt nem jöhet szóba minden árnyékoló, de külső és belső árnyékolóból is van választék, ha valóban árnyékolni szeretnénk az ablakokat a tetőtérben is. De milyen megoldások közül válogathatunk?

Redőny

Bár sokan úgy hiszik, redőny nem kerülhet a tetőtéri ablakra, ez azonban tévhit, ugyanis létezik kifejezetten tetőablakokhoz tervezett redőny is, mely ugyanolyan előnyökkel bír, mint a hagyományos ablakokra szerelt redőnyök. Nemcsak a fényáteresztés tekintetében nyújt rengeteg lehetőséget a félhomálytól a teljes sötétségig, de szigetelési és védelmi funkciót is ellát. A tetőablakokat jobban érik az időjárási hatások, a redőny pedig védi az ablakokat egy esetleges vihar esetén.

Roló

Sokan nem is tudják, de rolóból is többféle van. Tetőablakok esetén is van külső és belső megoldás egyaránt. A külső megoldások közül a külső hővédő roló nagyon hatékony megoldás, ha nemcsak a fényt szeretnénk megszűrni, de a beáramló hő ellen is védekezni szeretnénk. Ez a megoldás nyolcszor hatékonyabban szűri meg a beáramló hőt, mint a belső rolók. Ettől függetlenül persze a belső rolók sem jelentenek rossz alternatívát, amennyiben főleg a fényszűrés az elsődleges célunk.

Reluxa

A tetőterekbe az egyik legelterjedtebb megoldás a fémből készült reluxa, mely viszonylag gyors és olcsó megoldás, ha tetőablakra keresünk árnyékolót.

Roletta

Kétségkívül ez a legköltségtakarékosabb árnyékoló megoldás a tetőtérben. Viszonylag kis anyag befektetéssel tudunk minden ablakra árnyékolót szerelni, bár hatékonyság szempontjából közel sem olyan jó, mint mondjuk a redőny.

Hasonló bejegyzések