Sokféle kapcsolat létezik, és nem mindegyiknek kell monogámián alapulnia. Ezen a kategórián kívül esnek az úgynevezett nyitott kapcsolatok. Ezt a kapcsolattípust az jellemzi, hogy a kapcsolat tagjai nem tartják szükségesnek a monogámiát az egészséges és stabil párkapcsolat fenntartásához, ezért közös megegyezéssel megteremtik a harmadik féllel való kapcsolat fenntartásának lehetőségét.

Ez a fajta kapcsolat a más emberekkel való szórványos szexuális kapcsolatoktól a többé-kevésbé stabil érzelmi kötődésekig terjedhet. Ide sorolható az átmeneti monogámia, a poligámia vagy a kapcsolati anarchia.

A hagyományos kapcsolat átalakítása a fentiek egyikévé azt jelenti, hogy a kapcsolatban lévő partnerek gondolkodásbeli változást hajtanak végre, és megváltoztatják a kapcsolat megélésének módját mind érzelmileg, mind szexuálisan. Mivel ez a változás nem mindig könnyű, bármennyire is meg vagyunk győződve róla, íme néhány tipp és javaslat a nyitott kapcsolat egészséges és pozitív megéléséhez.

Ne kötelességből tegyük

Ha az egyik partner javasolja, hogy kezdjenek nyitott kapcsolatba, a másik partnernek nem kell beleegyeznie az elkötelezettségből vagy attól való félelmében, hogy a kapcsolat véget ér, ha nem fogadja el. Az ilyen típusú kapcsolat elindításának célja, hogy növelje a pár jólétét, és mindkettőjüket boldogabbá tegye, ezért ha nem vagy meggyőződve róla, vagy ha kötelességből teszed, jobb, ha megbeszéled a partnereddel. Az első követelmény ahhoz, hogy ez a fajta kapcsolat jól működjön, hogy mindkét partner őszintén akarja. Ellenkező esetben ez nem csak a pár jólétére lesz hatással, hanem nagy valószínűséggel a pár szakításához vezet.

Legyünk őszinték a másikkal

Az őszinteség mindig fontos szempont a kapcsolaton belül. Ahogy elmondjuk, ha erekciós problémáink vannak, úgy azt is fel kell vállalnunk, ha nem akarunk nyitott kapcsolatban élni. Az is fontos, hogy a harmadik személy tudjon a “fő” kapcsolat létezéséről és az elfogadott szabályokról, hogy eldönthesse, folytatja-e a kapcsolatot ezzel a személlyel vagy sem. Ellenkező esetben a harmadik személy megbántódhat, és konfliktusok alakulhatnak ki a kapcsolat összes partnerével.

Hasonló bejegyzések