A mezőgazdasági gépek esetében számottevő holtérrel számolhatunk, hiszen elöl a függesztett munkagép túl messzire kiállhat, és hátrafelé is takarhatja valami a kilátást. Emiatt gyakoriak a balesetek, főleg a földutakról forgalmas utakra történő kikanyarodások során.

Az ilyen veszélyhelyzetek elhárítására már egyre jobban elterjednek a mezőgazdasági gépekbe szerelt kamerarendszerek, melyek megkönnyítik a vezető dolgát, és elég strapabíróak, hogy bírják mindennapi mezőgazdasági alkalmazás közben történő terhelést.

A rendszer kiválasztásakor a tartósság és a minőség legyen mindig a két legfontosabb szempont. Sok mezőgazdasági gépgyártó már gyárilag is kínál kamerarendszert a gépeiben, de ha régebbi típussal rendelkezünk, utólag is van lehetőség kamera szettet beüzemelni.

A kameraalapú ellenőrző rendszerek betakarítógépek számára lassan nélkülözhetetlenek eszközökké válnak, emellett egyre gyakoribb, hogy a gazdálkodók, főleg a bérvállalkozók is alkalmazzák ezt a technológiát. Persze a kamerarendszerek nem csak a biztonságos közlekedés miatt hasznosak. 

Nem csak a biztonságos közlekedésre, de a munkafolyamatok felügyeletére is jók a kamerarendszerek 

Azon túl, hogy csökkenti a traktor holtterét, és így a közúti haladást is biztonságosabbá teszi, a kamerát nem csak a közlekedésben lehet használni. Számos alkalmazás és funkció létezik, amivel a munkafázisok is jobban nyomon követhetőek, így megkönnyítik a gazdálkodók dolgát.

Számos gyártó kínál például olyan kamera-monitor szetteket, amelyek használhatóak például a kombájnokban és kombájnokon, az önjáró szecskázókon, a cukorrépakombájnokon, a burgonyakombájnokon, vagy a kaszáláskor és bálázáskor is.

A kamera vásárlásakor tartsuk szem előtt azt is, hogy mivel a mezőgazdasági gépek nagy méretűek, a kameraadatoknak is hosszú utat kell megtenniük az átvitel során. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy a nagyméretű alkatrészek miatt előfordulhat leárnyékolás, ezért ezeket vegyük figyelembe a rendszer telepítése során.

Általában két lehetőség kínálkozik a kamerák és a monitor összekapcsolására, mindegyiknek vannak előnyei is hátrányai. Az egyik vezetékkel történő összekötés, a másik lehetőség a rádiókapcsolat.

Hasonló bejegyzések