Vannak emberek, akik úgy tartják, a natúr, fa játékok sokkal jobban fejlesztik a gyermek kreativitását, mint a színesek, hiszen így a gyermek játék közben saját fantáziája szerint a színeket is beleképzeli a játékba.

Ebből következett az az elgondolás, miszerint a mai, nagyon modern játékok egyáltalán nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kicsik képzelőereje, és kreativitása fejlődni tudjon, hiszen ezek túlságosan ki vannak már dolgozva.

Nézzük meg, mik azok a kézügyességet fejlesztő játékok, melyek tetszőlegesen, szabadon alakíthatóak, és ennek köszönhetően végtelen sok mindent beleképzelhet a gyermek, ezzel pedig nem csak a kézügyessége fejlődik, hanem a fantáziája is.

Gyurmázás

A gyurma azért tökéletes játék, mert a gyermek bármit elkészíthet belőle, amit csak szeretne. Figyeljünk arra, hogy a közös játék folyamán, soha ne korlátozzuk gyermekünket, hagyjuk, hogy saját maga fedezze fel a dolgokat, és saját kreativitása is elkezdjen szárnyalni. Csak akkor segítsünk neki, ha ő arra megkér minket, addig pedig hagyjuk, hogy aprócska kezeivel ő is ügyeskedjen.

Próbálkozzon golyót gyúrni a gyurmából, majd hosszú kígyót pödörni az asztalon. Ahogy egyre jobban belejön a játékba, mi magunk fogjuk tapasztalni, mennyire kinyílik előtte a világ, és mennyi mindent beletud majd képzelni egy egyszerű kis gyurma darabkába.

Origami, papírhajtogatás

A színes papír már a legkisebbek érdeklődését is felkelti. Míg a 6-9 hónapos babáknak nagy örömet tud okozni, ha megtanulják azt széttépni, az ovis korú gyermek már képes lesz egyszerűbb dolgokat hajtogatni belőle. Persze kell némi útmutatás, és néha segítség, de origamizás közben rengeteget fejlődik a kézügyessége, a precizitása, illetve a fantáziája is.

A színes lapok hajtogatása mellett egyértelműen a színesés, a rajzolás az ami még rendkívül fejleszti a gyermek kézügyességét, és képzelőerejét együtt, ezért jó, ha az 1-2 éves gyermek mellé néha leülünk mi magunk is rajzolgatni, hogy ezzel meghozzuk az ő kedvét is.

Eleinte az a legjobb ha direkt olyan típusú, vastagabb filctollat adunk a kezébe, melyet ő könnyebben megtud markolni, de kis idő múlva már elég ügyes lesz a kezecskéje ahhoz is, hogy a sima ceruzát, vagy filcet a kezébe tudjon fogni.

Kapcsolódó:

Hasonló bejegyzések