Ma már megszokhattuk, hogy rengeteg fajta lábbeli közül válogathatunk, ha meg szeretnénk lepni magunkat vagy párunkat. Számtalan női csizma, boka csizma, magassarkú és alkalmi cipő várja a cipőboltok polcain és a cipő webshopok kínálatában, hogy új gazdára lelhessenek.

Azonban a cipők történelme tele van érdekességgel, amelyről sokan nem is tudnak. Ezen különleges történetekből szemezgettünk most néhányat a cipő kedvelők számára.

Sokan például nem is sejtették, hogy a magassarkú cipőket nem is a nőknek, hanem a 10. században szolgáló lovas férfiaknak találták fel, hogy könnyebben megmaradjon a kengyelben a lábuk. Ráadásul, ha jobban belegondolunk, a cowboy csizmáknak is magas sarkuk van. A platformos cipőket pedig görög színészek viselték először, hogy ezzel szimbolizálják egy-egy eljátszott karakter felsőbbrendűségét.

Miért piros a Louboutin cipők talpa?

Christian Louboutin cipői egységesen piros talppal rendelkeznek, mivel a tervező még a 90-es évek elején a Warhol Virágok című rajz inspirálta cipőt szeretett volna alkotni. Egyedül a talpa nem tetszett neki, ezért egy kolléganője vörös körömlakkját kölcsönkérve megkoronázta a tervét a fekete talp pirosra festésével.

Már nálunk is sneakernek hívják a tornacipőket, amelyek az angol „surranni” szóból ered, hiszen ez volt az első olyan cipő, amelyben úgy osonhattunk, hogy ne csapjunk zajt. Egy közvélemény-kutatás pedig rávilágított, hogy az évi 10 millió alatt kereső nők 71%-ka szinte soha nem visel magas sarkút, ám a 30 milliónál többet keresők 21%-ka minden nap hordja azt.

A mai flip flopokat egy japán lábbeli ihlette, ezért van az, hogy a talpuk nem sima, hanem dombornyomott, mivel rizs mintázatot kaptak. Dr. Martens bakancsai a mai napig divatosak és strapabírók és egyes szubkultúrák szimbólumai is egyben.

Azonban kezdetben a feltaláló orvos munkás cipőnek szánta őket a korabeli kényelmetlen cipők felváltására. A légpárnás talp és a lágy bőr ma is e márka védjegyei. Mára pedig már nem csak hétköznapi használati tárgyként tekintünk a lábbelikre, hanem státusszimbólumként és divatáruként is.

Hasonló bejegyzések