A legutóbbi magyarországi statisztikák szerint az oroszok után a kínai befektetők legkedveltebb célpontja Magyarország, így csak a 2014-es esztendőben mintegy 400 ingatlan került kínai állampolgárok kezébe, amelyek jelentős része Budapesten, vagy a főváros közelében található.
A legfrissebb hírek szerint azonban nem csak Magyarországot kedvelik ennyire a tehetősebb kínai befektetők, hanem a világ más részein is gyakori vásárlók, ezáltal például az Amerikai Egyesült Államok mellett jelentős pénzt hoznak az Európai Unióba is különféle ingatlanvásárlással és ehhez kapcsolódó befektetéssel. Tévedés azonban azt hinni, hogy a világ más részeit elkerülik a kínaiak, így példának okáért Ausztrália legdrágább ingatlanját nem egy ottani, hanem egy gazdag kínai üzletember vásárolta meg.

Rekord magas ár egy ausztrál ingatlanért

Ausztráliában az ingatlanárak körülbelül megegyeznek az Egyesült Államok ingatlanpiacán mért értékekkel, ugyanakkor a történelem során korábban még soha nem fizetett ki senki sem 25 millió ausztrál dollárt – avagy körülbelül 5,3 milliárd forintot – egy ingatlanért. Egy a valódi kilétét titkoló, visszahúzódónak és szerénynek titulált dúsgazdag kínai üzletemben azonban úgy gondolta, hogy nagyon jó befektetés lenne saját birtokában tudni ezt az lakást, ami egyébiránt egy még épülőfélben lévő melbourne-i felhőkarcoló legtetején található.
Az ABC televíziós csatorna internetes hírportálján nyilvánosságra hozott történet szerint a mérhetetlenül gazdag kínai vállalkozó ezért a rekordnagyságú összegért cserébe egy 800 négyzetméteres lakást kapott, ami a 319 méter magas, egyelőre még csak Australia 108 névre hallgató toronyház tetején helyezkedik majd el.

Egy külön szintet foglal el a méregdrága lakás

Az ügyben megszólalt a lakást eladó ingatlanügynök is, aki szintén nem kívánta nyilvánosságra hozni a kínai befektető nevét, ellenben azt elárulta, hogy mivel ügyfele a világ minden részén folyamatosan ingázik, ezért átlagosan negyed évet tölt el Ausztráliában, egészen pontosan Victoria állam fővárosában, ahol így életmódszerűen fog majd élni az üzletember akkor, ha éppen az országban tartózkodik. A hihetetlen összegű ingatlan egyébiránt a hatalmas épület legtetején, a 100. szinten helyezkedik el, üveggel fedett tetőterasszal, saját panorámalifttel, és egy káprázatos, háromszintes lépcsőházzal, és a teljes épületből egy komplett szintet elfoglal, így garantált lesz az új vevő nyugalma.
Az ingatlanügynök hozzátette továbbá, hogy a 25 millió dolláros összeg valóban kiemelkedően magasnak tekinthető a piacon, ellenben a hatalmas, 800 négyzetméteres lakásért mégis ésszerű, hiszen több normális lakás alapterületének felel meg, illetve számtalan extrát is tartalmaz. A kérdéses felhőkarcoló egyébiránt várhatóan 2019-re épül majd meg, így a kínai befektetőnek addig kell várnia arra, hogy új lakását elfoglalhassa.

Tudta ön?

Kevesen tudják, de Kína Ausztrália első számú kereskedelmi partnerének tekinthető, és az országban élő kínai származású lakosság is hihetetlenül magas, közel 2 százalék!

Ingatlanok.hu

Hasonló bejegyzések