Magáról a hosztról már biztosan hallott mindenki, a legtöbben általában nem informatikai környezetben hallanak erről a kifejezésről, elsősorban az áruházakban mosolygósan kóstoltató fiatalok jutnak eszükbe. Akik az informatikában járatosak, azoknak viszont egészen mást jelent egy szerver hosztingolás.
Ahhoz, hogy egy vállalat informatikai rendszere megfelelően működjön, különböző nagyobb teljesítményű szervergépekre van szükség. Akik nem akarnak vásárolni ilyen nagy teljesítményű gépeket, azoknak általában van lehetőségük bérlésre. Akiknek megfelelő gépeik vannak, de nincsen megfelelő infrastruktúra kiépítve, vagyis nem tudnának a gépek megfelelő körülmények között működni, azok számára a hosztingolás a legjobb megoldás.
Hosztingoláskor a gép vagy gépek egy olyan helyre költöznek, ahol minden adott a megfelelő működéshez. Az ilyen gépeket általában szervertermekben üzemeltetik. Ilyenkor a szervert polcra vagy rack szekrényben helyezik el, és folyamatos felügyeletet biztosítanak, ha esetlegesen hiba merülne fel, szakemberek segítenek megoldani. A szerver nincsen elzárva a tulajdonosaitól, bármikor be lehet menni a szerverterembe.
Nagyon fontos a megfelelő infrastruktúrával rendelkező gépterem kiválasztása. A nagy sebességű internetkapcsolat alapvető elvárás, légkondicionálás, az, hogy bármilyen probléma is merül fel, az ember tud honnan segítséget kérni. Egyes szolgáltatóknál plusz szolgáltatásokat is igénybe lehet venni, például lehetőségünk van biztonságtechnikai auditálásra, monitorozásra, esetenként kedvezményes tárhely vagy domain vásárlásra is van lehetőség. Amennyiben a vállalt fontosnak tartja, hogy folyamatosan felügyeljék a rendszert vagy különféle weboldalakat, ezt a szolgáltatást nem érdemes kihagyniuk.
Hosztingolás igénybevételekor minden esetben tájékozódjunk a pontos feltételekről, hogy mit tartalmaz a csomag, amit megrendeltünk. A megvett hely nem örök életre szól, hanem egy bérlet, melynek díját havonta kell rendezni. Amennyiben már nincs szükségünk a szerverterem szolgáltatásaira, egyszerűen csak felmondjuk a bérleti szerződést, amennyiben nem köt oda semmilyen hűségidő.

Hasonló bejegyzések