Manapság rengetegen foglalkoznak hobbiból írással, viszont sokan szeretnék a történetüket nyomtatott formában is látni. Ehhez persze nem feltétlen szükséges lenyűgözni egy kiadót, magánkiadásban akár már pár hónap alatt is kézbe foghatjuk szakkönyvünket, regényünket, mesekönyvünket. De mi ennek a folyamata?

Azt is megtehetjük, hogy csak felkeresünk egy nyomdát, és megkérjük, hogy varázsolják nyomdakész állapotra a történetünket, és nyomtassák ki. Viszont ahhoz, hogy a könyv minőséget képviseljen, és ne csak a barátoknak, rokonoknak adhassunk belőle, hanem akár eladásra is alkalmas legyen, ennél kicsit több kell.

Az első lépés, hogy találunk egy jó szerkesztőt, vagy minimum egy korrektort, aki átnézi a kéziratot. A szerkesztő tartalmilag is nézi a szöveget, a korrektor főleg a helyesírási hibákat javítja. Ha a kézirat készen van, akkor jöhet a tördelés, vagyis az a folyamat, amikor a kézirat nyomdakész formát kap. Ha mesekönyvről van szó, akkor előtte még grafikai munkákra is szükség lehet. Ha pedig kész a tördelés is, jöhet a nyomda megkeresése.

Amit a nyomdától elvárhatunk

Amikor a nyomdát felkeressük, többféle kérdést is fel fognak tenni. Ilyeneket, hogy mekkora méretű lesz a könyv, milyen papírt szeretnénk, milyen fűzésre gondoltunk, kemény vagy puha fedeles legyen a könyv, és persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy hány darabban gondolkodunk. A nyomda lényegében minden olyan folyamatot képes ellátni, ami a tördelt kéziratot kézzel fogható formába varázsolja. Egyes nyomdák vállalják a tördelési munkák elvégzését is, de erre nem árt rákérdezni.

Ha a fent felsorolt kérdésekre választ adtunk, a nyomda ad egy árajánlatot, melyet meghatározott időn belül tudunk elfogadni. A nyomdai munkák magukba foglalják a lapok és a borító nyomtatását, a vágási és fűzisi folyamatokat, a csomagolást, de akár a házhoz szállítást is. Természetesen a magánkiadás nem olcsó mulatság, így érdemes minőségi munkát kiadni a kezünkből, és megbízható cégre bízni a nyomtatást.

Hasonló bejegyzések