Ha azt mondjuk, matrac, akkor nem csak egyféle használati tárgyat értünk alatta. Rengeteg különböző típusa létezik az ágymatracoknak, melyek közül néhány már ránézésre is különbözik társaitól, de vannak olyanok, melyeknél első látásra nem tűnne fel a különbség. Most folytatásos cikkeinkben bemutatjuk a különböző matractípusokat, azok jellemzőit és tippeket adunk vásárlásukhoz.

Rugós matrac – Táskarugós/zsákrugós

A régi jól bevált rugós matracokat ma már korszerűbb formában készítik, ezek a táskarugós vagy zsákrugós névre hallgató ágybetétet. A matracok rugalmasságát – nevükből kikövetkeztethetően – rugók adják, melyek kis átmérőjükkel roppant finom rugózást és süppedést adnak. A rugók acélhuzalból készülnek, átmérőjük pedig 1,8 mm ás 2,0 mm között mozog. A régi rugós matracokkal ellentétben ezen acélrugók között nincs közvetlen kapcsolat, ezzel is tovább finomítva a rugózást.
Nagy előny, hogy a matrac így csak ott süpped, ahol nyomást gyakorolnak rá, így jól követik a test vonalát, magas kényelmet és egyenletes tartást biztosítva használójának. amennyivel nagyméretű, kétszemélyes matracot választunk, észlelhetjük a táskarugós matractípus további előnyét is. míg sok más matracnál érzékelhető a másik fél mozgolódása, az egymástól függetlenül álló acélrugóknak köszönhetően itt ez a minimumra csökkenve jelentkezik. Lényegében azt sem lehet észlelni, ha a másik fél felül az ágyban, idegesen forgolódik vagy felkel és visszafekszik. Ezekhez a matracokhoz merev bordázatú ágykeret vagy egy fix, kemény felület szükséges, hogy az egymástól különálló rugók egy biztos, kemény alátámasztást kapjanak. Rugalmas ágykerettel sajnos túl puha és kényelmetlenül süppedő fekvőhely jön létre, ami nem csak kellemetlen fekvést ad, de egészségtelen is egyben.

Biomatrac – latex és kókuszrost

Ez a matractípus nem az acélrugóknak köszönhetően rugalmas, tartásukat nem a kis spirálok adják, hanem természetes anyagok, melyek időtállósága megengedi, hogy hosszú évekre használatba vegyük őket. Nagyon rugalmas, de a test vonalát jól követő, enyhén hullámzó ágybetétekről beszélünk, melyek egy cseppet keményebb fekvést biztosítanak a zsákrugós vagy táskarugós típusoknál. Ezek a matracok kifejezetten egészséges alátámasztást adnak a gerincnek és medencének, így a legjobb alvófelületeknek tartják őket, melyek esetében nagyon ritka és speciális esetekben alakulhat ki elfekvés, vagy rossz fekvőhely miatti hát-, nyak-, vállfájdalom. Ez azért van így, mert a megfelelően alátámasztott váz esetében a test izmai teljes mértékben elernyedhetnek, pihenhetnek alvás közben.
Miből készül a biomatrac? A biomatracok Latexből és kókuszrostból készülnek. A latex a gumifából nyert, tej állagú nedv, melyet habosítva kapjuk a tejgumit, latexhabot. Ez egy kitűnő formakövető, jó formastabilitású, kiváló pontrugalmasságú anyag, mely nagyon hosszú élettartamú, és igazán kényelmes fekvést biztosít sok-sok éven keresztül, ezért nagyon népszerű. A gerincet jól támasztja alá, ezért a szakemberek, ortopéd orvosok egyik kedvence, kimondottan ajánlják. Amennyiben fej és lábemelős ágyráccsal rendelkezünk, nyugodtan választhatjuk ezt a matractípust, alkalmas ilyen ágykeretekhez is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a biomatracok kedveltségéhez nagyban hozzájárul antiallergén és antisztatikus tulajdonságuk, így a porallergiások számára is megfelelő, sőt nagyon előnyös alternatíva.
A biomatracok másik alkotóeleme a kókuszrost, melynek egyik legnagyobb előnye az, hogy az atkák, baktériumok nem tudnak megtelepedni benn, mert szinte páratlan légáteresztő képességének következtében nem alakul ki a megtelepedésükhöz és szaporodásukhoz elengedhetetlen nedves közeg. Szerkezete laza, de nagyon erős, így különböző keménységű matracok készíthetőek belőle csupán a kókuszrost mennyiségének szabályozásával. A biomatrachoz rugalmas ágyrácsot érdemes társítani, így lesz kellően puha, de elég kemény ahhoz, hogy a medencének és gerincnek megfelelő alátámasztást adjon.

Hasonló bejegyzések