Sokan nem csinálnak nagy problémát az utazás előtti készülődésből, márpedig érdemes komolyan venni mindezt pláne olyan esetben, ha egy másik országba utazunk, ahol nem biztos, hogy a sarki fűszeresnél vagy a gyógyszertárban meg tudjuk venni mindazt, amire szükségünk lesz.
A részleteket tehát érdemes alaposan és jó előre megszervezni, ami mindent megába foglal, tehát nem csak a repülőjegy vagy a szállás lefoglalását, hanem például olyan apróságokat is, mint az ételek vagy a ruhák. Ha te is szeretnél problémamentes utazást, és éppen repülőgéppel indultok neki a nagy útnak, akkor csak tartsd be az alábbi tippeket.

1. Utazás előtt az egyik legfontosabb lépés, hogy konkrétan az utat előre megszervezzük. Érdemes például mielőbb gondoskodni a repülőjegyről. Ez nem csak azért fontos, hogy biztosan legyen helyünk, hanem azért is, mert szezonon kívül gyakran sokkal olcsóbban is hozzáférhetünk a jegyek árához. Ha repülőjegyet vásárolsz, mindig ellenőrizd, hogy az árban benne van-e már a reptéri illeték, valamint a tranzakciós díj, ezek a költségek ugyanis akár nagyobb mértékben is megemelhetik költségeidet.
2. Ha repülőjegyet vásárolunk, nagyon fontos, hogy alaposan elolvassuk a légitársaságok honlapján megtalálható Általános Szerződési Feltételeket. Ezt sokan feleslegesnek tartják, azonban rendkívül fontos, mert sokszor – főként a fapados járatoknál – itt olyan szabályokat és kitételeket találhatunk, amelyekre az utasok gyakran egyáltalán nem számítanak.
3. Ha tehetjük, válasszuk mindig utazás előtt az online utas-felvételt. Ez azért különösen előnyös, mert a reptéren így megkíméljük magunkat egy komolyabb sorban-állási procedúrától. Figyelj oda arra mindig, hogy utazás előtt 10-15 nappal mindig végezd ezt el, illetve nyomtasd ki a beszállókártyádat is.
4. A repülőgépes utazás megkönnyítésének érdekében a csomagolásra is nagy figyelmet kell fordítanod, ezáltal bőröndöd méretére és súlyára. Ügyelj továbbá a legalapvetőbb előírásokra, ezáltal például a folyékony anyagokat csak lezárható zacskóban szállíthatod, máskülönben elvehetik tőled, bármi is legyen az.
5. A reptérre mindig időben érkezz meg! Fontos, hogy legalább két órával a felszállás előtt legyetek ott, de a legjobb, ha inkább 4 órával korábban ott toporogtok majd, így biztos, hogy a felszállás előtt időben tudtok jelentkezni a beszállásra, amit érdemes legalább 45 perccel előbb megtenni.
6. A repülés még az első alkalommal is unalmas lehet, ha csak nem a közelbe megyünk. Érdemes tehát felkészülni, ezáltal nyakpárnát, könyvet, zenét vinni és így tovább. Kezdő repülők nem tudják, de a fedélzeten általában mindig hűvös van, így érdemes egy vékony pulcsit kéznél tartani.
7. Ha felszállásnál és leszállásnál mindig bedugul a füled, és szeretnéd ezt elkerülni, legyen nálad mindig egy csomag rágó, a rágózással ugyanis elkerülhető a probléma.
8. Mindig legyenek kéznél a legszükségesebb dolgok – gyógyszer, étel és így tovább –, mert a repülőjáratok késhetnek, törölhetik őket és így tovább. Ha ilyen probléma áll fenn, poggyászunkat nem kérhetjük vissza, így mindig gondolkodjunk előre!

Hasonló bejegyzések