Manapság a helyiségek megfelelő légellátása, és ehhez kapcsolódóan a gázkazánok levegőfogyasztásának összefüggései egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem is csoda, hiszen volt olyan időszak, amikor a CO mérgezéses balesetek száma megugrott. A technológia fejlődésével ez egyre jobban kiküszöbölt hiba, és mára a legtöbb berendezés biztonsági szempontból igen hatékony.

Tökéletes nyílászárók

Költséghatékonyság szempontjából egy tökéletes nyílászáró elengedhetetlen, ezzel nagyon sokat tudunk spórolni a fűtésszámlánkon. Azonban szerepet kap akkor is, ha fűtőberendezésről van szó. Miért is?

„A” típusú készülékek

Az „A” típusú gázkazánok nincsenek kéményben kötve, és fontos tudni, hogy égéstermékük a helyiségbe távozik. Egy ilyen készülék beszerelésénél fontos feladat, hogy gondosan ki legyen számolva, mennyi a szükséges szellőzőlevegő, hogy a helyiségbe jutott égéstermék mennyisége ne haladja meg az egészségügyi értékhatár maximumát. Az égéstermék tartalmaz olyan oxigént, ami nem került felhasználásra, nitrogént, vízgőzt, és nemesgázokat is, természetesen a széndioxid mellett.
Ha pedig nem ég tökéletesen, akkor a nem megfelelő égés során veszélyes anyagok is keletkezhetnek; ilyen többek közt a szénmonoxid is. Itt tehát látható, hogy kiemelten fontos a megfelelő szellőztetés, ha lehetőségünk van rá, minden esetben nyissuk meg az ablakokat, ajtókat, hogy minél hatékonyabban távozhasson a benti levegő, és helyette tiszta, friss kerüljön a légtérbe.

„B” típusú gázkazánok

Ezeknek a készülékeknek a sajátossága, hogy az égéshez szükséges levegőt szintén a helyiségből veszik, de az égésterméket egy kéményen, vagy faláttörésen keresztül a szabadba juttatják. Ezeknél a gázkazánoknál az a fontos, hogy mindenképpen gondoskodjunk a levegő folyamatos utánpótlásáról, és persze az égéstermék folyamatos elvezetéséről. Ez utóbbi szintén kiemelkedő jelentőségű! Jól látható tehát, hogy egy-egy szénmonoxid mérgezéses baleset miből származik: akár „A”, akár „B” típusú gázkészülékkel rendelkezünk, a folyamatos szellőztetés elengedhetetlen momentum.

Hasonló bejegyzések