Sokan nem gondolnak bele, hogy mennyi mindent is osztanak meg magukról a világhálón. Egy-egy közösségi portálra feltöltött képnek vagy túlságosan személyes információnak azonban komoly ára lehet a jövőben.
A közösségi oldalak még mindig virágkorukat élik, a Facebook felhasználók köre ugyan a legtöbb fejlettebb országban stagnál, de még mindig elég sok új regisztrált felhasználó jön. Az iWiW felhasználók száma stagnál, de még mindig jelen van a világhálón. Örök kérdés, hogy mit osszunk meg magunkról az interneten, és mit ne?
A nem „tucatnévvel” rendelkezőket hamar megtalálhatják, és akár egy profilfotó alapján is lehet azonosítani, így nekik nem muszáj személyesebb adatokat megadni, hogy rátaláljanak az ismerősök. Akik elterjedt vezetéknévvel rendelkeznek, azok is csak mértékkel osszanak meg magukról információkat, és a lehető legszemélyesebbeket csak a barátoknak adják ki.
Mit ne adjunk ki lehetőleg senkinek? Vallási és politikai hovatartozásunkat lehetőleg hagyjuk kitöltetlenül. Természetesen ezeket szégyellni nem kell, de a távoli ismerősökre nem biztos, hogy tartozik. Sajnos még mindig sokan beskatulyázzák az embert, és konfliktust szülhet, hogy különbözőek vagyunk. Az ilyen jellegű posztokat is érdemes hanyagolni, mert felbőszíthetjük az ismerőseinket. Ugyanez vonatkozik a szexuális hovatartozással kapcsolatban, főleg, ha az identitásunk eltér a megszokottól. Komoly atrocitások érhetik azokat pl. munkahelyén vagy az iskolában, ha a Facebookra vagy az iWiW-re kiraknak ilyen személyes információt. A telefonszámmal is érdemes csínján bánni, inkább kérje el tőlünk az, aki beszélni akar velünk. A telefonszám és az e-mail cím lopkodás nagyon jellemző, ezért ha nem akarjuk, hogy illetéktelenek kezébe jusson, akkor inkább rejtsük el.
A feltett képeket is válogassuk meg, sohasem tudhatjuk, hogy mikor származik hátrány egy ledér vagy egy bulis kép miatt.
Egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk az adataink védelme érdekében. Tanuljuk meg, hogy nem szabad mindent megosztani a nagyvilággal, van, amit érdemes inkább magunknak megtartani.

Hasonló bejegyzések