A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, L. Simon László megerősítette, hogy a magyar kormány közel 8 milliárd forintot különít el jövő év végéig arra, hogy a Nemzeti Hauszmann Terv részeként megújulhasson végre Budapest egyik legnagyobb, leglátványosabb és legkeresettebb nevezetessége, avagy az egyedülálló Várnegyed.

Már megkezdődtek a munkálatok

Az államtitkár sajtótájékoztatóan már felhívta a figyelmet arra, hogy már most megindultak bizonyos rekonstrukciós, de sokkal inkább korszerűsítési munkálatok, amelynek köszönhetően a Várnegyed a jövőben még nagyobb turistacsalogató lesz, ezáltal kialakításra került egy 300 férőhelyes mélygarázs, de az év végéig a Szent György tér alatt is elkészül egy hasonlóan nagy létesítmény – mintegy 1,5 milliárd forintos állami finanszírozással. Jövő év végéig teljesen újjáépítik továbbá a Szent György téren megtalálható egykori lovardát, illetve a főőrségi épületet, majd a Stöckl lépcsőt is, amire 3,5 millió forintot szán a kormány.
Ez pedig még nem minden, hiszen a költségvetésben közel 320 millió forintot különítettek el a Kiscelli Múzeum fejlesztésére, de miközben teljes rekonstrukción esik át az egykori Szent István terem, a Budapesti Történeti Múzeum ebből a keretből tudja majd kiköltöztetni a tagintézményekbe azokat az egységeket, amelyek jelenleg ebben foglalnak helyet. A tervek szerint a királyi palotában elsőként a főbejárat feletti terem helyreállítása kezdődik, illetve történik majd meg.

Régészeti feltárások is kezdődnek

A modern építkezések és a Várnegyed ingatlanjainak felújítása mellett az állam 400 millió forintot különít el arra, hogy megindulhassanak az Egyesült Államoktól nemrégiben visszaszerzett egykori Táncsics-börtön munkálatai, de régészeti feltárások is indulnak a közelben megtalálható Erdélyi-bástya körül, ahol egy ideiglenes látogatóközpont is létesítésre kerül, hogy az érkezők a felújítási munkálatok áttekintése mellett az előkerült leleteket is megtekinthessék.
Mindezt összeszámolva, a kormány pontosan 7,9 milliárd forintot különít el arra, hogy felújításra kerülhessen a Várnegyed jelentős része. L. Simon László kiemelte, hogy ezen a költségen felül egy másik keretből szeretnék majd felújítani a szintén ide kapcsolódó Karmelita-kolostort is. Az államtitkár szerint a Miniszterelnökség a társadalmi egyenjogúság jegyében hamarosan pályázatot hirdet majd annak érdekében, hogy fiatal magyar építészek és egyetemisták is kreatív ötletekkel, akár komplett tervekkel jelentkezzen azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire is használják fel a Szent György téren jelenleg üresen álló, de szintén felújítandó épületeit.
A kormány a Palota és a Várnegyed legnagyobb részének a későbbiekben is kulturális funkciókat szán, így a turizmus, az ingatlanpiac és az építőipar fellendítésének érdekében is nagyon fontosnak tartják, hogy a magyar nemzeti múlt egyik legjelesebb épületegyüttesét belátható időn belül felújíthassák.

Hasonló bejegyzések