Bár a hátsó udvari medence képe hűsítő érzéssel tölti el az embereket egy forró nyári napon, a valóság egy kicsit más, mivel a fenntartása rengeteg munkát igényel. Mielőtt belevetnénk magunkat a munkálatokba, érdemes megvizsgálni, hogy mit is jelent az, hogy saját medencével rendelkezünk.

Egy medence építése drága, a stílus, a méret és a felhasznált anyagok függvényében változhat. A medence heti karbantartását szintén el kell végeznünk, ami körülbelül öt-tíz órát vesz el a szabadidőnkből, de ne felejtsük el, hogy meg kell vásárolni az összes kelléket, pH-csomagot, klórt, porszívót, keféket, szűrőket, szkimmereket, medencefedelet és egyebeket is.

Akik meleg éghajlaton élnek, egész évben élvezhetik a medencét, de Magyarországon az évszakok miatt többletköltségek is felmerülnek. Emellett, amikor a medence használatban van, magasabb közüzemi számlát kell fizetnünk, télen pedig teljes mértékben le kell mondanunk a csobbanásról.

A medencével együtt több veszély jelenik meg

Mintha nem lenne elég dolgunk, rengeteg riasztó stratégiát találunk az interneten: a Consumer Product Safety Commission 2020-as adatai azt mutatják, hogy évente átlagosan 379 olyan medencében vagy fürdőben bekövetkező fulladásos haláleset történik, amelyben 15 év alatti gyermekek vesznek részt. A vízbe fulladások 75%-a 5 év alatti gyermekeket érint.

A balesetveszélyek mellett a medence meghibásodására is fel kell készülnünk. A leggyakoribb problémák a burkolat, a beton szivárgása és a csövek eltömődése szokott lenni. Ha ügyesek vagyunk, talán magunk is meg tudjuk javítani a problémákat, de ha szakembert kell hívni, akkor extra költséggel kell számolnunk.

Emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy a medencék eladásai a világjárvány idején világszerte megugrottak, közben az építőanyagok ára megemelkedett, és nehezebb hozzájutni. A globális ellátási láncot a világjárványoktól kezdve az időjáráson, az áramkimaradásokon és a kereslet-kínálati problémákon át mindenféle zavarok sújtják. Még a medence karbantartásához szükséges tárgyakhoz is bonyolultabb hozzájutni.

Hasonló bejegyzések