Csodás érzés szeretni, és szeretve lenni, és az emberek nagy része arra törekszik, hogy ezt a dolgot hosszútávon fent tudja tartani. Vannak emberek azonban, akik képtelenek a hosszú távú komoly párkapcsolatra. Legtöbbször valójában nem velük van a baj, hanem azzal hogy egyszerűen hiányzik az életükből pár napon fontos tényező, mely elengedhetetlen a komoly kapcsolat fenntartásához.

Könnyen lehet, hogy rossz mintát láttunk a szüleinktől

Nagyon sok függ attól, hogy milyen mintát viszünk tovább a szüleinktől, ez pedig azt is meg tudja határozni, hogy felnőtt életünk során mi magunk hogyan viselkedünk egy komoly kapcsolatban. Nem ritka például az, hogy akinek a szülei elváltak, az az illető nem is fog annyira rettegni attól, hogy a házassága tönkremegy, hiszen kiskora óta látja, hogy van élet a válás után is. De az is megeshet, hogy azt látjuk kiskorunkban, ahogy veszekednek a szüleink, és ezért azt tartjuk normálisnak, hogy egy rossz viszonyban éljünk, és ne beszéljünk meg semmi problémát, vagy konfliktust.

Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a párkapcsolatban lévő felek valójában mit élnek meg gyermekkorukban, ezáltal pedig milyen családi hagyományokat visznek tovább a felnőtt életükbe. A szakemberek egyre többször találkoznak olyan élettörténetekkel, melyben nem volt elég kielégítő az anya-gyermek kapcsolat, esetleg csonka, vagy éppen mozaik családban nőtt fel a gyerek, így nem láttak soha magunk előtt olyan példát mely jó hatással lenne mostani párkapcsolatukra. A megoldás ilyenkor mindenképpen a tudatosítással kezdődik, majd ezután minden olyan esetet fel kell dolgoznunk, mely fájdalmat okozott nekünk kiskorunkban.

Elengedhetetlen, hogy kialakítsunk egy egészséges önképet magunkról

  • Egy jól működő hosszú távú kapcsolat fenntartása lehetetlen az egészséges énkép kialakítása nélkül. Tudnunk kell biztosan az alábbi kérdésekre válaszolni:
  • Ki vagyok én?
  • Mik a jó, és a rossz tulajdonságaim?
  • Mik az erősségem, melyek jól jöhetnek egy párkapcsolatban?
  • Mi a célom, és mi a tervem a továbbiakban?
  • Melyek azok a területek, ahol még érdemes lehet fejlődnöm?

Egy egészséges önkép kialakítása van akinél rövidebb, van akinél hosszabb ideig is eltarthat, ám szerencsére napjainkban már számos olyan önismereti fejlődést ígérő tréningeket találhatunk, melyek segítségünkre lehetnek abban hogy ezekre a kérdésekre őszinte választ tudjunk adni magunknak.

Ahhoz hogy jól érezzük magam kapcsolatban, fontos hogy egyedül se legyünk magányosak, tehát a kapcsolatba soha ne azért meneküljek, mert félünk egyedülléttől. Ahhoz azonban, hogy hosszútávon képesek legyünk egy komoly viszonyt fenntartani, tudnunk kell néha eltávolodni magunktól, és csak a másik félre fókuszálni.

Szponzoráció: weboldal megtekintése

Hasonló bejegyzések