A gázkonvektor – akár rossz ezt hallani, akár nem – az egyik legveszélyesebb és legkevésbé hatékony fűtési módszer mindközül. A hagyományos, vizes rendszerű készülékektől abban különböznek a leginkább, hogy nincsen bennük víz, ezáltal nem is forrhat fel bennük semmi, nem kell hozzájuk biztonsági határolókat felépíteni, mert a hő az ilyen készülékek esetében egy zománcozott acéllemez által cserélődik, illetve őrződik meg.
A veszélyforrás mégis nagyobb, mint gondolnánk!

Az égéstermék a legnagyobb probléma

Minden gázkészülék, de főként a gázkonvektor esetében a legnagyobb veszélyforrást az égéstermék jelenti. A halálesetek, vagy ájulásos balesetek mindegyike abból adódik, hogy a lakás levegője nem tud megfelelően kiszellőzni, és mivel a gázkonvektorhoz tartozó szellőző sem működik megfelelően, a lakás levegője feltelítődik szén-monoxiddal, és többek között a karbantartás hiánya miatt ez akár halálesetet, fulladást is előidézhet. Amit fontos tudni, hogy a gázkonvektorokból kis mértékben mindig visszajut valamennyi szén-monoxid a lakótérbe az áramlásbiztosítón át, de nagyobb baj akkor következik be, ha a kéményből az égéstermék tartósan és nagy mennyiségben visszaáramlik a lakásba. Szerencsére ez csak ritkán okoz problémát, pontosan úgy, mint ahogyan a lakásban használatos gáztűzhelyek esetében is nem, vagy csak kis mértékben érezni a szén-monoxid jelenlétét.
A gázkonvektorok toronymagasan vezetik a fűtéshez kapcsolódó baleseti statisztikákat, aminek az egyik legfőbb oka az, hogy a magyar készülékek gyártói megkövetelték, hogy esetleges visszaáramlás esetén a készülékek önmaguktól kikapcsoljanak, így az építők ehhez igazították a kéményrendszereket is. A probléma azonban, hogy a külföldi konvektorokba ilyen biztonsági szabvány nem került, így sokkal hamarabb bekövetkezhet a baj úgy, hogy észre sem vennénk. Pláne azért is, mert a magyar készülékek sokkal nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek, kevésbé koszolódnak és hibásodnak meg, mint külföldi társaik, ami tovább növeli a balesetveszély mértékét.

Mit tehetünk mi?

Természetesen egy gázkonvektorral való fűtés egyaránt biztonságos lehet akár magyar, akár külföldi készülékünk van, az egyetlen feltétele az, hogy évente legalább egy alkalommal, lehetőleg a fűtési szezon megkezdése előtt elvégeztessük a kötelező karbantartási munkálatokat. Ilyenkor ugyanis nem csak kitisztítják készülékünket, hanem ezen felül a javítási és karbantartási munkálatok is megtörténhetnek, vagyis minimálisra csökken az esélye egy esetleges szén-monoxid mérgezésnek.
Noha egy ilyen rutinellenőrzésből mi csak azt tapasztaljuk, hogy a szerelő kifújja a port a készülékből, azonban gyakorlatilag legalább 15 olyan dolgot ellenőriz – többnyire szemrevételezéssel –, ami elengedhetetlen fontosságú ahhoz, hogy a gázkonvektor megfelelően és biztonságosan működhessen. Soha ne bízzuk tehát a véletlenre!

Hasonló bejegyzések