Bár sokan állítják, hogy minden fonal minden célra megfelelő lehet, ez egyáltalán nincs így. Az egyes fonalak jók lehetnek persze más célra is, mint amire alapvetően tervezték őket, ugyanakkor mégsem véletlen, hogy az adott fajtákat javasolják pulóver készítésre, másokat pedig mondjuk takarókötésére.

A horgolásra és kötésre való fonalak között is különbségeket teszünk, és bár készülhet horgolt tárgy pulcsinak való fonalból is, de biztosan nem lesz olyan szép, mintha horgoló fonalból készült volna.

Alapvetően fontos a minőség, vagyis mindig minőségi fonalat válasszunk, mert csak úgy lesz szép és tartós a végeredmény. Vannak azonban olyanok, akik egyféle fonalat ismernek, ezt ajánlották nekik, hogy jó márka, és ez persze nem tévedés, ők viszont onnantól kezdve mindig ezt használják, legyen szó horgolásról, gyerektakaróról vagy pulcsiról.

Ez pedig nem jó, ugyanis a fonalaknak megvan a maga tulajdonsága, ezt a tulajdonságot pedig mindenképp figyelembe kell vennünk, amikor eldöntjük, mit is akarunk készíteni. A pulcsik esetében például gond, ha a fonal nagyon megnyúlik, viszont egy takaró esetében már ez nem akkora baj.

Más fonal kell a sálkötéshez, és más egy pulóverhez, avagy melyik fonal mire való leginkább? 

Természetesen most nem márkákról lesz szó, hanem fajtákról, és ezt sem kell teljes mértékben szent írásnak venni, ugyanakkor jó iránymutatást adhat, hogy mikor melyik fonal lehet a legjobb megoldás.

Ha gyerek takarót készítünk, akkor inkább antipilling akryl, zsenília (100% polyester) microfaser akryl, vagy bambusz tartalmú fonalak érdemes választani, míg a gyerek felsőruházathoz, mint a kardigán, pulóver, mellény, vagy ruha – szoknya bármilyen fonal felhasználgató, akryl, gyapjú, superwash gyapjú, bambusz tartalmú fonal egyaránt.

Ha jó tartást igénylő szoknyát készítünk, akkor a pamut, a pamut – akryl, vagy a bambusz – akryl keverék a jó választás. Felnőtt ruhák esetében, mint a pulóver, a mellény vagy a kardigán, érdemes kerülni a 100% pamutot, de ezen túl bármit választhatunk. Ha nem ruhadarab készül, hanem mondjuk amugurumi figura, akkor pamut, a zsenília, vagy a pamut – akryl keverék lesz a jó választás.

Hasonló bejegyzések