A digitalizáció komoly lehetőségeket rejt magában a munkaerőpiacon. Kérdéses, hogy pozitív vagy negatív hatásként ér bizonyos szakmákat. Szakemberek szerint a könyvelés jövője egyértelműen a digitalizáció. Manuális munkafolyamatok leváltása nem csak időt spórol meg a szakmabelieknek, de lehetőséget nyújt nekik továbbképzésekre, új szegmensek kitanulására a felszabadult idejükben.

Pozitív hatások

Munkarutinok egyszerűsítésével a kapcsolattartás és a kommunikáció is egyszerűbbé válik, mint kollégákkal, mint ügyfelekkel. Statisztikák szerint a könyvelők 60%-a heti szinten több mint 10 órát tölt számlaadatok rögzítésével. 30%-uk pedig több mint a munkaidő felét tölti ezzel. A digitalizáció pontosan ezektől az időt rabló folyamatoktól szabadítaná meg a dolgozókat.
A szoftverek által, a bejövő számlák, bizonylatok már befotózással feltölthetővé válnak. Ezáltal a könyvelők is könnyedén hozzáférhetnek majd. OCR segítségével (optikai karakterfelismerés) fotózás vagy szkennelés alapján feltöltött dokumentumokban, a rendszer képes a számlán szereplő szöveg felismerésére, rögzítésére a könyvelői programban. Későbbi fejlesztésekkel elég lesz csak a külföldi számlákat csatolni majd.
A digitális asszisztens tehát maga a program lesz. Jelenleg is létezik ilyen szoftver a piacon, de csak kevesen használják. A teljes digitális átálláshoz évekre lesz szükség, mire a kisebb vállalkozásoknál is megtalálható lesz a szoftver. A program hiába segíti az online kapcsolattartást, a valóságban természetesen ez nem fog megszűnni.
A könyvelő és ügyfelek között továbbra is szükséges lesz a személyes kapcsolat. A személyes egyeztetésekre így is szükség lesz, hiszen az ügyfeleknek megnyugtató, hogy egyénileg foglalkoznak vele, továbbá a könyvelő a személyes találkozókkal hatásosabban bővítheti ügyfélkörét. Hosszútávon fel kell készülni a szakmának az újabb és újabb digitális megoldások megjelenésére. Hiszen nem mindegy, hogy kulcsszerepet kapnak a saját munkájuk megreformálásában vagy épp a vesztesei lesznek.

Hasonló bejegyzések