A biomassza minden, ami energetikailag hasznosítható, legyen az növény vagy növényi és állati hulladék, termések, és mindenféle melléktermék. Léteznek tüzelhető biomasszák, amelyeknek igen nagy a fűtőértékük. Az elgázosítható biomasszát általában elhullott növényekből és állatokból lehet kinyerni elgázosítás során. Vannak olyan biomasszák, melyeket üzemanyagként lehet felhasználni.
A brikett- és pelletálás két ismert módja a biomassza hasznosításának, a termékeket speciális brikettáló és pelletáló gépek segítségével tömörítik, préselik, aprítják, míg végül egy kisebb-nagyobb méretű tömböt nem kapnak végeredményül. A brikett is és a pellet is kiválóan égő, természetes anyagokból készült termék, amely sokkal hosszabb égési idővel rendelkezik, mint a hagyományos tűzifa. Egyszerűen begyújthatóak, és mivel tömbökben árusítják őket, nem foglalnak nagy helyet.
A brikettálás és a pelletálás közötti legnagyobb különbség maga a folyamatban rejlik, ennek következtében a két végtermék nem lesz teljesen azonos. Brikettálásnál első lépésben aprítják a melléktermékeket, utána szárítják, csökkentik a nedvességtartalmát az anyagoknak, majd egy prés segítségével, a magas hőfoknak köszönhetően a részecskék összetapadnak, és egy tömbbe állnak. A pellettálás művelete is hasonlóképpen kezdődik, mint a brikettálásé, az anyagok aprításával. Ezután az idegen anyagokat leválasztják, elkezdik szárítani, majd vizet adnak az anyaghoz. Ennek a vízpermetnek a segítségével tapadnak össze a részecskék, ezután lepréselik. A kész pellet tömör, felülete fényes és sima, és enyhén édeskés illatú.
A brikettáló gép vásárlása nem könnyű feladat, főleg egy laikus számára, ezért mindenképpen érdemes utána olvasni a témának a bestmachinery.hu oldalon. A Best Machinery szakcikke kiváló támpontot nyújt azok számára, akik vásárláson törik a fejüket.
A Best Machinery Kft. már húsz éve, 1993 óta van jelen a piacon. A szigetszentmiklósi telephelyű cég széles választékkal a munkagépek, targoncák és különféle technológiák iránt érdeklődőket.

Hasonló bejegyzések