A megújuló zöld energiákat a legtöbben még mindig azért ellenzik, mert előállításuk gyakran költségesebb, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal termelt árammennyiség. A jövőben azonban egyre kisebb lesz ez a rés, és amit nem látnak be nagyon sokan, hogy miközben a fosszilis anyagokból származó energia ára folyamatosan emelkedik, addig például a napelemek által termelt áram egyre olcsóbb lesz.

Ez a gyakorlatban már azt jelenti, hogy a napsütéses országokban ma már mindössze 5 cent, avagy 15 forint körül jár a napenergia kilowattóránként számlázott ára.

Hamarosan olcsóbb lesz a zöldenergia

A szakemberek szerint már csak alig néhány év kell ahhoz, hogy az egyre olcsóbb rendszerek, valamint az egyre nagyobb kapacitású akkumulátorok miatt a zöldenergia ugyanannyiba, vagy kevesebbe kerüljön, mint a hagyományos energiaforrásokból származó áram. Ebben kulcsfontosságot játszhatnak majd az áramtárolásra szolgáló akkumulátorok és az egyre hatékonyabb eszközök, hiszen minél hatékonyabban tudunk befogni minél több napenergiát, és azt minél jobban tudjuk tárolni, annál nagyobb esélyük lesz átállni zöldenergiára azoknak az országoknak is, ahol jellemzően keveset süt a Nap.

Az elemzők arra számítanak, hogy ez a trend, avagy az ár mérséklődésének folyamata nem csak bizonyos régiókban, hanem az egész világon általánossá válik, sőt mi több, a napsütéses órák számában bővelkedő államokban akár 2 centre is csökkenhetne a napenergia kilowattóránkénti ára, amivel a hagyományos formula sem lenne képes versenyezni.

A kulcspont ugyanakkor hangsúlyozandó, hogy az energia eltárolási lehetőségeinek, valamint a begyűjtésre szolgáló eszközök, így az elemek dinamikus fejlődésében keresendő. Szerencsére a szakemberek nem tétlenkednek ezen a téren, így egyre-másra jelennek meg a piacon a különféle új típusú akkumulátorok, amelyek közül a legújabb lítium-ionos megoldások vagy a folyadékáramos megvalósítások, amelyek akár 14 ezer alkalommal is feltölthetők lényeges vagy mérhető teljesítményromlás nélkül, és nem csak ipari mértékben, hanem akár háztartásokban is könnyedén elérhetővé válhatnak.

  • Többet szeretnél tudni? – Látogasd meg a profiszolar.hu weboldalt

A 2014-es adatokról

Ma már tudjuk, hogy 2014-ben minden eddiginél lényegesebb és jelentősebb fejlődést produkáltak a megújuló energiák. A tavaly újonnan létrehozott energiakapacitások több mint 30 százaléka például már maximálisan a napenergiára épült, és ez volt a második olyan esztendő, amelyben a napelemekre épülő megoldások meghaladták a szénen vagy szélen alapuló technológiákat.

Ha a tendencia a jövőben továbbra is ilyen mértékű növekedést mutat, akkor néhány éven belül a modern társadalmak háztartásaiban a napenergia elsődleges áramforrássá léphet elő – legyen szó akár ipari mértékű termelésről, akár háztartásokról. A folyamatos elősegíti ráadásul, hogy a világ két legnagyobb szennyező gazdasága, avagy Kína és Amerika óriási versengést indított azzal kapcsolatban, hogy ki tud több napenergiát termelni egy évben.

Hasonló bejegyzések