A terhesség alatt hihetetlen változásokon megy keresztül a testünk, ezek egy része szemmel látható, másik része viszont kifejezetten a magánügyek kategóriába tartoznak. Azt minden kismama tudni fogja a terhessége alatt, hogy a szülés utáni időszakban kevesebbet tud aludni és szoptatni fog.

Arról azonban csak ritkán kapunk felvilágosítást, hogy a testünk intim részei milyen változásokon mennek keresztül. Gyakran még a mai napig tabu témaként kezelik, a szülési fázisok milyen rombolást végeznek a női testtel, legfőképpen a hüvellyel.

Szinte minden védőnő azon a véleményen van, hogy minden anyukának megváltozik a test intim része a szülés után, ezek az esetek 78%-ban egy örök életre szóló változások, amikkel meg kell tanulnunk együtt élnünk. A jó hírek közé tartozik, hogy a változások legkellemetlenebb része a hormonális egyensúly helyreállásával megszűnik.

A legkellemetlenebb tünetek a szülés után

Bármennyire okoz kellemetlen perceket, teljesen normálisnak számít, hogy egy görögdinnye nagyságú kisbaba világra hozatala után a medencefenék izmai meglazulnak, részlegesen sérülnek. Emiatt a hüvely tágabb, lazább lesz a szülés utáni első 5-8 hónapban. Ennek mértéke függ a baba méretétől és a vajúdás idejétől is. Ha szülés után pár héttel elkezdünk óvatosan, fokozatosan mozogni, és a lehetőségeink szerint az étrendünkre is figyelni, akkor a regenerációs időszak csökkenni fog.

Amíg a hüvely lazaságát csak a természetes úton szülő hölgyek fogják átélni, addig a hüvelyi szárazságot a császármetszéses anyukák is megtapasztalják. A probléma okozója az ösztrogén szint csökkenése, amely legtöbbször a szoptatás végéig tart. Emiatt a szexuális együtt létek fájdalmassá válnak. Érdemes ebben az időszakban valamilyen síkosító gélt használni, amelyeket már a kisebb drogériákból vagy gyógyszertárakból is könnyen beszerezhetünk. Vannak olyan esetek, amikor a szoptatás elmaradásával sem múlik el a hüvelyi szárazság, ilyenkor a nőgyógyászunkkal egyeztetve kezdjünk el vényköteles ösztrogén tartalmú zseléket használni.

Ha a férfi is gondokkal küzd, akkor ez a megoldás.

A természetes szülés nagyon megviseli a hüvely belső oldalát is. A kitolási szakaszban akár nagyobb sérülések is keletkezhetnek rajta, melyeket a nőgyógyász a szülés után megvizsgál, szükség esetén összevarr. Sajnos legtöbbször a fájdalom, a húzódás, a kellemetlenség sokkal tovább tart, mint a varratok felszívódása. Ennek a magyarázata, hogy itt csak izomszövetekről van szó, melyeknek a gyógyulása sokkal tovább tart, mint más testrészeké. Érdemes borogatással, vagy gyengébb fájdalomcsillapítókkal enyhíteni a fájdalmunkon.

Ne ijedjünk meg, ha színváltozást, vagy vérzést észlelünk

A hormonális változások miatt a hüvely külső színe is sötétebb árnyalatú lesz. Ez a változás szintén érinti a császármetszéses anyukákat is, hiszen a hormonális változásokon ők ugyanúgy keresztül mennek, mint a természetesen szülő nők. A hüvely színe pár hónap alatt világosodni fog, ám a szülés előtti szín csak évek múlva áll vissza. A szülés után úgynevezett lochia távozhat a hüvelyünkből, ezt más néven a gyermekágyi vérzésnek is hívják. Emiatt nem érdemes aggódni, ez egy teljesen normális tisztulási folyamat.

Hasonló bejegyzések