Ha sűrűn járunk úszni, vagy nyáron sok időt töltünk a közeli strandokon, hogy egy kicsit lehűtsük magunkat a nyári kánikula idején, biztosan tapasztaltuk már magunkon is, hogy néha vörös, és égő szemekkel térünk haza. Ezek a tünetek pedig akár több napon át is fennállhatnak. Leggyakrabban ez akkor fordulhat elő, ha nyitott szemmel úszunk.

Az úszás utáni szemirritáció nem egy ritka dolog, ilyenkor a szemben található hajszálerek kitágulnak, a szemfehérje rész pedig kipirosodik, hiszen az ereken keresztül több vér kezd el áramolni. Ez a legtöbb esetben valamilyen gyulladást jelent, melyet akár kórokozók okozta fertőzések, vagy vegyi anyaggal való érintkezés is elő tud idézni.

Bár lehetséges hogy a tengerben való búvárkodás során semmi ilyen kellemetlenséget nem tapasztalunk magunkon, az uszodából mégis piros szemekkel térünk haza, és ez azért fordulhat elő, mert a tenger mély és tiszta vize kevésbé ártalmas a szemeinknek, mint az uszoda mesterséges vize.

Sajnos ha nyilvános uszodába járunk rendszeresen, soha nem lehetünk biztosak abban, hogy mennyire tiszta annak a vize. Sokan megfeledkeznek az úszás előtti zuhanyzásról, így a vízbe belekerülhetnek olyan kórokozók melyek még inkább irritálhatják a szemünket.

A nyilvános medencénk vize folyamatos fertőtlenítésre szorul, melyet a leggyakrabban az uszodák esetében klórral oldanak meg.

Hogyan előzzük meg a szemirritációt?

A legjobb ha víz alatti úszáshoz szerzünk egy úszószemüveget, és mielőtt vízbe mennénk eltávolítsuk a kontaktlencsénket, hiszen ha netán beszorul az alá a víz akkor még nagyobb az esélye a fertőzésveszélynek. Az uszodai higiénés szabályokat minden esetben tartsuk be, és ügyeljünk arra, hogy gyermekeinket is ehhez szoktassuk, ha gyakran visszük őket uszodába, strandra.

Ha ég, és viszket a szemünk, soha ne dörzsöljük, vakarjuk hiszen ezzel csak rontanánk a helyzeten. Használjunk esetleg szemirritáció elleni szemcseppeket. Jó ötlet lehet otthon kamillás, körömvirágos főzettel való borogatás, és ezekben a napokban törekedjünk arra hogy kíméljük a szemünket a füsttől, szennyezett levegőtől, és az éles fényektől.

Ha a kellemetlen tünetek néhány napon belül nem kezdenek enyhülni, akkor forduljunk orvoshoz!

Írta: premiummedence.hu

Hasonló bejegyzések