Noha háziállataink az esetek jelentős többségében a legjobb barátaink, azonban nem árt minden esetben óvatosan kezelni őket, hiszen amennyiben nem tartunk be bizonyos szabályokat a tartásuk kapcsán, nagyon súlyos betegségeket kaphatunk el tőlük, amelyek akár az életünkbe is kerülhetnek.
Baktériumok, vírusok, paraziták, gombák és számtalan egyéb dolog ragadhat meg kedvenceinken mindennapi felfedezőútjaik során, amelyeket könnyen el is kaphatunk tőlük akár egy ártatlan simogatással vagy karmolással is.

A kutyák és a macskák terjesztik a legtöbb betegséget

Noha a kutyákat és a cicákat szeretik a legtöbben, sajnálatos módon a legtöbb betegséget is ők terjesztik. Ilyen például a campylobacter nevű baktérium által terjesztett fertőzés, amelyet akár hörcsögöktől is elkaphatunk. Egy olyan baktériumról van szó, ami megél az emésztőrendszerben, ha pedig megfertőződünk vele, nagy fájdalmak és magas láz mellett súlyos hasmenés vár ránk. A fertőzés antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon kellemetlen tüneteket produkál.
Akárcsak a bartonella henslea baktérium, amely macskakarmolással terjed, és magas lázat, fejfájást, állandó kimerültséget, valamint erősen megduzzadt nyirokcsomókat eredményez. Antibiotikummal szintén kezelhető. Főként a bolhás állatoktól gyakran kaphatunk el galandférgeket, mert a bolhák sokszor hordoznak magukon galandféreg tojásokat, amelyek a szervezetünkbe jutva állatokká fejlődhetnek, és elszaporodhatnak, ami akár halált is előidézhet, de időben észlelve gyógyszerrel jól gyógyítható.
Szintén macskák és kutyák fertőznek a toxocariasis betegséggel is, ami szintén egy féreg alapú probléma, és rendkívül magas lázat, köhögést, hasi fájdalmakat, valamint megduzzadt nyirokcsomókat eredményez. Kívülről is látható nyomokat eredményez a tinea is, ami egy erőteljes gombás fertőzés, és elég csak megérinteni hozzá a fertőzött rágcsáló bőrét. Viszkető, rendkívül kellemetlen bőrtüneteket eredményez, amelyek gombaölőkkel és más gyógyszerekkel kezelhetők.

A madarak is nagyon veszélyesek

A szőrös emlősök mellett a madaraktól kaphatjuk el a legtöbb fertőző betegséget. Noha ez nagyon ritka, megfelelő óvintézkedések hiánya mellett így fertőződhetünk meg például a cryptococcosis-szal, amihez elegendő csak belélegezni valamilyen madári organizmust. Magas láz, erős mellkasi fájdalom, köhögés, kimerültség a jellemző tünetek, de agyvelőgyulladás és tüdőgyulladás is járhat vele. Fontos, hogy gombafertőzésről beszélünk. Kizárólag a papagájok terjesztik az úgynevezett papagájkór nevű betegséget, ami köhögéssel és lázzal járó állapot, antibiotikummal pedig könnyedén kezelhető.
A madarakon kívül a hüllők és a kétéltűek esetében könnyedén elkaphatjuk a szalmonellát, lévén ezt a baktériumot gyakran a bőrükön hordozzák, és akár egyetlen érintéssel megfertőződhetünk. Bármilyen állat terjeszthető továbbá a veszettséget, ami az egyik legsúlyosabb betegség. Harapással terjed, és akár agyi károsodást is okozhat, ha nem kezelik időben. Időben felfedezve szerencsére jól kezelhető.

Hasonló bejegyzések