Egy embernek akkor a legszebb a mosolya, ha a fogai szépek, egészségesek és fehérek. A rendszeres szájápolás mellett, ha igazán szép fehér fogakat szeretnénk, akkor érdemes néhány olyan ételt és italt kerülni, melyről bizonyított, hogy hamar elszínezi a fogainkat. Általában az emberek a dohányzásról és a kávéról tudják, hogy károsítják a fogakat, ám ezenkívül van még néhány olyan dolog, melyre talán sokan nem is gondolnánk.
Érdemes odafigyelni ezekre és a megfelelő fogápolásra, különben a fogászat lehet a következő úti célunk.

Áfonya, cseresznye, szeder, gránátalma

Természetesen gyümölcsöt enni alapvetően jó és egészséges dolgot, hiszen a benne található vitaminra a szervezetünknek szüksége van. Ám ha ezekből az erős színű gyümölcsökből nagyon sokat vagy keveset, de sűrűn fogyasztunk, mi is megtapasztalhatjuk ahogyan elkezdi beszínezni a fogainkat. Ezek az élénk színben pompázó gyümölcsök rátapadnak a fogzománcra és befogják őket. Emellett savas mivoltuk miatt is árthat fogainknak, tehát ha eszünk is ezekből, ügyeljünk arra, hogy utána alaposan mossuk meg a fogainkat.

Tea, sport italok és a Cola

Így ősszel az emberek nagy része szeret teát inni, főleg ha megvan kicsit fázva. Bár a tea alapjában véve egy egészséges ital, ám nem ez a legjobb választás, ha igazán szép, fehér fogakra vágyunk. Különösen a fekete tea hagy olyan foltokat a fogzománcon, amelyek hamar láthatóvá válnak a fehér fogainkon. Ezen a teafajtán kívül is léteznek a fogunkra káros fűkeverékek, így a fehér tea és a gyógyteák is okoznak némi elszíneződést, illetve a fogzománcot is koptatják.
A savas ételek és savas italok szintén nincsenek jó hatással fogainkra. A szénsav nagyon erős maró hatással van a fogainkra, ezért ha rendszeresen fogyasszuk, elkoptathatják a fogzománcot. Jobb, ha ezeket az italokat messziről elkerüljük, egyébként sem túl egészséges egyik sem. Ezek mellett legyünk óvatosak még a borokkal és a különböző mély árnyalatú szószokkal, (például paradicsom szósz vagy curry) , hiszen ezek is csúnyán eltudják színezni fogainkat.

Hasonló bejegyzések