Sok ember imád főzni! Mégis legtöbben a jól megszokott, hagyományos ételeket preferálják. Ezeknek nagy része persze egyáltalán nem diétás, vagy egészséges. Ha pedig az illető bele akar kezdeni egy egészséges életmódváltásban, általában az első napon sokkot kap, hogy „de most mit fogok enni?”
Finomat főzni pedig egészséges alapanyagokból is lehet, csak bele kell szokni a dologba és egy kicsit kísérletezni is kell az ízekkel. Ne féljünk az új ízektől és új állagoktól, merjünk belevágni egy nagy változásba!

Miért fontos az ételeink elkészítési módja?

Az egészséges életmódban a táplálkozás az egyik legfontosabb dolog. Az egészséges alapanyagok mellett azonban az étel elkészítésének módjára is oda kell figyelnünk! Az már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy ha egészségesen szeretnénk étkezni, akkor sok friss gyümölcsöt, zöldséget kell ennünk. Azt azonban már kevesen tudják, hogy melyik elkészítési módszer az, ami legjobb lehet ezeknél az egészséges alapanyagoknál.
Főzzünk, süssünk, grillezzünk, vagy netán pároljunk?
A legjobb és a legkíméletesebb elkészítési módszer egyértelműen a párolás, hiszen ilyenkor fedő alatt, általában zsiradék hozzáadása nélkül tudjuk puhára párolni az ételeinket. A fedő alatt keletkezett vízgőz segít abban, hogy az alapanyagok szépen megpuhuljanak és abban is hogy megmaradjon a vitamin és ásványi anyag tartalmuk is. Emellett pedig ami talán az egyik legfontosabb, hogy az elkészített étel kalóriatartalma is alacsony marad.
Sokan a zöldség köretek nagy részét egyszerűen főzve szokták elkészíteni és a legtöbb ember éppen ezért nem is szereti ezeket a köreteket, hiszen „elveszik a zöldség íze”. Sajnos az íze még csak a kisebb gond lenne, elveszik főzés közben a vitamintartalmuk nagy része is. Főzésnél tehát sokkal jobb módszer lehet a párolás, ha pedig a hús elkészítésén gondolkozunk, választhatjuk a grillezést, csak ilyenkor előre ne pácoljuk be olajba a húst. Ha az ételek elkészítéséhez a jól megszokott napraforgó olaj helyett Oliva olajat, vagy kókusz olajat használunk, akkor pedig még nagyobbat léphetünk az egészséges életmódhoz vezető képzeletbeli lépcsőn.

Hasonló bejegyzések