A legfrissebb kutatások szerint nagyon rosszul ítélte meg a társadalom a sört, illetve a sörfogyasztást, lévén ez a finom ital nem csak kellemes hűsítőként szolgál a nyári szezonban, hanem ezen felül egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul. Persze csak úgy, mint például a bor, úgy a sör is csak kis mértékben képes pozitív hatást kifejteni, mert mint minden alkohol, úgy a sör is nagyobb mennyiségben megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de máj- és bőrproblémákat okoz, sőt mi több, a daganatos megbetegedések kockázatát is növeli.

A mérsékelt sörfogyasztás egészséges

A sör lényegében egy gabonafélékből, általában malátából, árpából vagy komlóból készült ital, ami nem csak zsír- és koleszterinszegény, hanem a legfrissebb kutatások szerint magnéziumot, szelént, káliumot, foszfort, biotint, krómot, B6- és B12-vitamint is tartalmaz. Egy görög és brit kutatás pedig nemrégiben megállapította, hogy főként ezen összetevők miatt a mérsékelt sörfogyasztás képes arra, hogy akár 40 százalékkal is csökkentse a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét.
Ezt a hatást a sör a fentieken túl a benne megtalálható sok rostnak, illetve polifenoloknak köszönheti, miközben képes emelni a jó HDL-koleszterinnek a szintjét, és csökkenteni a rossz, avagy az LDL koleszterin mennyiségét. Ebből következik, hogy aki mértékletesen fogyaszt sört, az kevesebb eséllyel szenved érproblémáktól, mert a vérerek így nem tudnak megkeményedni, és kevés az esélye annak, hogy az érfalakon lerakódások alakuljanak ki. A sörfogyasztók körében tehát az agyvérzés előfordulási aránya is jelentéktelennek tekinthető.
Nem tudod elfogadni, hogy elhíztál? – Akkor kattints ide: eredetihoodia.com

A további pozitív élettani hatások

Mindez ráadásul még mindig semmi, hiszen a mérsékelt sörfogyasztás képes csökkenteni a vesekövek kialakulásának lehetőségét is, hiszen olyan magas a víztartalma, hogy az pozitívan hozzájárul a vesék helyes működéséhez. A sörben továbbá olyan vegyületek találhatók, amelyek megakadályozzák, hogy a csontokból ki tudjon oldódni a kalcium, ami aztán fájdalmas vesekövet képezzen a szervezeten belül.
A sör ezen felül képes serkenteni az új idegsejtek termelődését, ezáltal azok az emberek, akik kis mennyiségben, de például minden nap isznak sört, közel 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerülhetik el a memóriaproblémákat, valamint kisebb valószínűséggel alakul ki náluk demencia, illetve Alzheimer-kór. A férfiaknak azért is érdemes fogyasztaniuk, mert a sörben megtalálható xanthohumol nevű vegyület – ez egy ismert antioxidáns – védelmet nyújt a prosztatarák kialakulása ellen. A sör ezen felül nagyszerűen hidratál és vitaminokkal, ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetünket, így alkoholmentes változata edzések után is rendkívül ajánlatos lehet, miközben a kérdéses összetevői miatt megszépíti hajunkat, sőt védelmet nyújt a korpa ellen is – pláne ha nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazzuk.

Hasonló bejegyzések