Hamarosan itt a nyár, és mint mindig, most is fel fog lendülni a klímaberendezések iránti kereslet. Nagyon fontos, hogy minőségi terméket vásároljunk, ha nem értünk hozzá, akkor ne szereljük fel magunk, hiába gondoljunk, hogy pár tízezer forintot spórolhatunk, veszélyes lehet. Ahogy a nem karbantartott berendezés, és a helytelen használat.

Legyünk figyelmesek!

Sokan rettegnek a légkonditól, félnek, hogy káros, vagy, hogy valami gond történik a készülékkel, és éri valami a családot. Ám ha kellően körültekintőek vagyunk, akkor nem kell tartanunk semmitől, a klímaberendezéssel kényelmesebbé tehetjük az életünket, és elviselhetőbbé a forró napokat. Ha minőségi eszközt vásárolunk, rendszeresen ellenőriztetjük, nem érhet semmi baj minket. Persze ehhez be kell tartanunk néhány alapszabályt.

A tüdőgyulladás

Ki ne tapasztalta volna meg eddigi élete során, hogy milyen szörnyű érzés nyáron megfázva lenni, esetleg tüdőgyulladást kapni. A tüdőgyulladás egy nagyon kellemetlen betegség, régen még gyógyítani sem tudták, szerencsére ez ma már nem jelent problémát, mindazonáltal nagyon megviseli a szervezetet.
Sajnos túl sokat túlhűtik a helyiségeket, a kinti negyven fok és a szobában lévő kényelmes huszonegynehány között óriási különbség van, az emberi szervezetet nagyon megterhelheti. Mindig állítsuk elviselhető hőfokra a légkondit, sosem túl hidegre! Ne üljünk közvetlenül a közelébe sem!
Nemcsak a hideg levegő okozhat azonban tüdőgyulladást, hanem a nem megfelelően karbantartott berendezés is. A készülékben nagyon könnyen el tudnak szaporodni a különféle baktériumok és mikroorganizmusok. Nagyon fontos, hogy mindig ellenőriztessük szakemberrel, hogy megfelelően működik-e a légkondi, ezzel megelőzve az egészségkárosodást!
Létezik egy olyan, tipikusan nyáron előforduló betegség, amelyet légionárius betegségnek is neveznek, a légkondicionáló berendezés is okozhatja. Ez a fajta betegség magas lázzal, komoly fejfájással jár, a léghólyagocskákig jutó baktérium komoly tüdőgyulladást okozhat. Nagyon fontos, hogyha ilyen tüneteket észlelünk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, a kezeletlen vagy félrekezelt légionárius tüdőgyulladás akár halállal is végződhet.
Mindig legyünk nagyon óvatosak, ne rohangáljunk be és ki a nagy forróságban, óvatosan bánjunk a légkondi plusz fagyi vagy jeges üdítőkkel is. Kerüljük el azt, hogy közvetlenül a berendezés közelében töltsük a napunkat. A nem megfelelően beszerelt, gondozott klíma is sok baj forrása lehet, mint olvashattuk feljebb, érdemes tehát évente átnézetni szakemberrel, mint, hogy súlyos, szövődményekkel teli betegségünk legyen. Valószínűleg a gyógyszerek és kezelések ára több lesz, mint a klímaellenőrzés díja lett volna…

Hasonló bejegyzések