A férfiak számára természetes, hogy a kor előrehaladtával fokozatosan csökken a szexuális vágyuk (libidó). A csökkenés mértéke változó, és eléggé személyfüggő. A legtöbb férfi azonban a 60-as és 70-es éveiben is fenntartja a szexuális érdeklődését, még akkor is, ha lényegesen kisebb mértékben.

Néha azonban a szexuális vágy elvesztése valamilyen alapbetegséghez kapcsolódik. A depresszió, a stressz, az alkoholizmus, az illegális kábítószer-használat és a fáradtság gyakran szerepet játszik abban, hogy a férfiak elveszítik a vágyukat, esetleg erekciós problémától szenvednek. Sokszor az ok a férfi nemi hormonok csökkenése, ami endokrin rendellenesség következménye. Más esetekben a nemi vágy elvesztése egy gyógyszer mellékhatása lehet.

A Nemzeti Öregedéskutató Intézet javaslata, hogy amennyiben valaki aggódik a nemi vágy elvesztése miatt, különösen, ha az hirtelen következett be, érdemes beszélnie az orvosával. A szakember ellenőrizni tudja a kórtörténetet, fizikális vizsgálatot végez, és laboratóriumi vizsgálatokat rendel el, hogy segítsen meghatározni, mi okozza a szexuális vágy elvesztését.

Az ok megállapítása után több kezelési lehetőség közül választhatunk

Ha a szexuális vágy elvesztése stresszel vagy depresszióval függ össze, akkor segíthet egy tanácsadó felkeresése, néha antidepresszáns gyógyszerek szedésével együtt. Egyes betegségek szokatlanul alacsony tesztoszteronszintet okozhatnak. Az alvási apnoe kezelése visszafordítja az alacsony tesztoszteronszintet és javítja a nemi vágyat.

Ha az alacsony tesztoszteronszint visszafordítható okát nem találják, a tesztoszteronpótló terápia visszaállíthatja a hormonszintet és a nemi vágyat a normális szintre. Az orvos megtalálja azokat a gyógyszereket, amik rossz hatással vannak a vágyra, és kicserélheti őket. Ezt azonban csak felügyelet mellett lehet elvégezni.

Egyesek nehezen beszélnek orvosukkal a szexről. A szexuális vágy elvesztésére azonban gyakran rendelkezésre állnak kezelések, ezért érdemes külső segítséget kérni.

Hasonló bejegyzések