A nők jelentős többsége azzal igyekszik kihúzni magát a rendszeres mozgás alól, hogy túl sok a tennivalója és a házimunkája otthon, amitől nem marad ideje mozgásra, de sokan úgy vélik, hogy ezzel eleget mozognak ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak és megőrizzék jó fizikumukat.
Egy friss kutatás azonban bebizonyította, hogy a házimunka önmagában egyáltalán nem alkalmas a testmozgás kiváltására, mert nem lehet vele annyira megmozgatni magunkat, hogy azzal jelentősebb hatást érjünk el.

A házimunka kevés

A kutatás eredményei alapján a kertészkedés, a barkácsolás vagy a benti takarítás összességében egyáltalán nem hasznos testmozgás, az Ulster Egyetem szakembereinek eredményei alapján ugyanis azok az emberek, akik csak ilyesmire hagyatkoznak, rendszerint kövérebbek, mint azok, akik hasonló mennyiségű időt töltenek el valamilyen aktív sporttal vagy mozgással. A kutatók egyébiránt azt követően hozták össze tudományos alapokon nyugvó kísérletüket, hogy nemrégiben még a brit kormány – akik elkeseredett harcot folytatnak a túlsúlyosodó társadalommal – is arra biztatta a lakosságot a Change4Life kampány keretein belül, hogy nem kell edzőterembe menni, elegendő az is, ha otthon takarítunk és barkácsolunk, ezzel ugyanis már megőrizhetjük egészségünket.

Egészen másként vélekednek azonban erről az Ulster Egyetem kutatói, akik közel 5 ezer férfit és nőt vizsgáltak meg, miközben alaposan kikérdezték arról, hogy milyen mozgásformákat végeznek egy hét alatt, ezáltal sétálnak, házimunkát végeznek vagy például sportolnak-e a mindennapokban. Érdekesség, hogy a brit lakosság körében végzett felmérés alapján a válaszadóknak csak alig több mint 40 százaléka tudta teljesíteni a kormány által az említett kampányban leírt és követelt előírásait, amelynek értelmében hetente legalább 150 percnyi olyan intenzív testmozgást kell végezni, ami alaposabban is megnöveli a pulzusszámot legalább annyira, hogy közben még beszélni tudjunk. Mint kiderült, a nők többsége a házimunkát is beleszámolta a rendszeres mozgásba, és amint a kutatók kivették ezt az eredményekből, akkor azt kapták, hogy a brit nőknek csak alig a 20 százaléka teljesíti az ajánlott mozgásmennyiséget.

Kövérebb, aki csak házimunkázik

A kutatás alapján készült tanulmányból – amely a BMC Public Health hasábjain jelent meg – az is kiderült, hogy azok az emberek, akik mozgásnak tekintették a házimunkát, rendszerint súlyosabbak voltak, mint azok, akik megfelelő mozgásformát végeztek. A kutatók szerint sokan azért gondolják ezt így, mert a házimunka során sokan könnyen elfáradhatnak a rossz fizikum, és amiatt, hogy az ilyen tevékenység kimeríti a kis izmokat, ez azonban még nem jelenti azt, hogy elegendő mértékben beindította a pulzusszámot ahhoz, hogy az egészséges vagy megfelelő mozgásformát jelentsen. A szakértők szerint a problémát tovább fokozza, hogy sokan a sikeres házimunka után egy kis nassolással jutalmazzák magukat, aminek köszönhetően a kalóriák szempontjából is nagyjából ugyanott vannak, mintha semmit sem csináltak volna.

Hasonló bejegyzések