Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy csak akkor viszi el a gyermeket a fogorvoshoz, amikor kiestek a tejfogak. Pedig a fiatalokat már egészen kicsi koruktól érdemes fogorvoshoz vinni, mivel vannak olyan szakemberek, akik pontosan tudják, hogyan kell kezelni őket anélkül, hogy kárt, traumát vagy félelmet okoznának nekik.

Mikor kezdjünk el fogorvoshoz járni?

A Stanford Medicine szakemberei egyetértenek abban, hogy a rendszeres fogorvosi kezelést egyéves korban kell elkezdeni, és a gyermeket évente legalább egyszer vagy kétszer meg kell nézetni. Természetesen mindenkinek az a célja, hogy ne legyen probléma a fogakkal, de jó biztosra menni. Amennyiben semmilyen gond nem adódott az első évben, akkor még mindig választhatjuk azt a kort, amikor megjelenik az első fogacska

Miért fontos, hogy a gyerekek fogorvoshoz járjanak?

A legtöbb gyermek nem rendelkezik megfelelő szájhigiéniával, hiába mutatjuk meg neki, hogy mit kell csinálnia. A feherdental.hu fogorvos feladata azonban, hogy minden kérdést feltegyen a szülőknek és/vagy a gyermeknek, hogy megismerje a rutinjukat. Ezzel biztosítjuk, hogy megadunk neki minden segítséget és információt, hogy csökkentsük a jövőbeni szájüregi problémák kockázatát.

kép: feherdental.hu

kép: feherdental.hu

Ezen túlmenően a jó szájhigiénia előmozdításával megtanítjuk a gyermeknek, hogy ez fontos, és hogy nem kell félnie a fogorvostól; a rendszeres látogatás megérteti vele, hogy a problémák elkerülése érdekében mennyire fontos, hogy mindig ellenőrzés alatt tartsa magát. A cél az, hogy a felmerülő gondokra – legyen szó akár ínygyulladásról vagy fogszuvasodásról – időben megoldást találjunk, mivel így megelőzhetjük, hogy a probléma tovább fejlődjön és nehezen kezelhetővé váljon. Az is külön előny, hogy így felnőtt korukban is hamarabb rászánják magukat az éves látogatásra.

Sokan úgy gondolják, hogy a gyermek első fogai nem fontosak, mert előbb-utóbb kihullanak. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy valójában a tejfogak azok, amelyek lehetővé teszik a gyermek számára, hogy rágjon, megtanuljon beszélni és helyesen ejtsen ki minden szót.

Hasonló bejegyzések