Bár a bútorgyártás alapanyai ma igen erős sokszínűséget mutatnak és rendkívül szép, elegáns agy épp extravagáns bútorok készülnek nem fa anyagból, a fa bútor még mindig az elit, a klasszikus, a minőségi jelzőket tudhatja attribútumának. A fa bútor mindenképpen időtálló és nemes, ezért is van akkora presztízse.
No de hiába időtálló, hiába masszív, ha nem ápoljuk megfelelően, a tömör fából készült bútor is romlásnak indulhat. Ráadásul fa bútor és fa bútor között is akadnak különbségek. Ezek a különbséget adódhatnak a fa típusából vagy a bútorgyártás során alkalmazott anyagokból és eljárásokból. A kiszáradhat, de van olyan is amelyik nem bírja a folyamatos magasabb páratartalmat. A szárazság és por, valamint a nedvesség és por egyaránt rossz hatással van fa bútorainkra, ezért csak rendszeres ápolással őrizhetjük meg a minőségi berendezési tárgyaink épségét és szépségét.
A fa bútorok között két fő csoportot alakíthatunk ki. Vannak a natúr bútorok, a lényegében kezeletlen felületű darabok és vannak a lakkozott fa bútorok, melyeket fényes, csúszósabb felületükről lehet felismerni. Mindkét típus igényli az ápolást, de ápolásukhoz nem ugyanolyan szereket kell választanunk.

Lakkozott bútor ápolása

A lakkozás egy erőteljes védőréteget képez a fa bútorok felületén, ezáltal téve őket ellenállóbbá a sérülésekkel, környezeti hatásokkal szemben. Az ilyen jellegű bútoroknál a sérülések nagyon látványosak. A megkarcolódott lakk felületen messziről is jól kivehető a gond. Azonban még így is sokkal jobb a helyzet, mint lakkozás nélkül hiszen a legtöbb kisebb sérülés a lakkozás kijavításával vagy újralakkozással eltüntethető. A lakkozott bútor tisztítására célszerű nedves majd száraz törlőkendőt használni és a bútortisztítás után lakkozott felületre való bútorápolót felvinni.

Natúr fa bútorok ápolása

A natúr fa bútor talán a legfinomabb megjelenésű, legelegánsabb bútortípus, de sajnos igen sérülékeny. Tekintve, hogy felületén nincs igazán erős védőréteg, a különböző koszolódások okán elszíneződések alakulhatnak ki rajta, valamint a por is jobban beleül a mikrobarázdákba. A natúr fa bútor tisztítására éppen ezért speciális bútorápoló készítményeket kell alkalmaznunk. A natúr bútorokhoz ideális választás a cellulózt, facukrot, gyantát, kovasavat, lignitet tartalmazó ápolószer, de használhatunk a hibák kijavítására méhviaszt, mely nem csak hibát javít, de óvja a fát a kiszáradástól és védőréteget képez rajta.

Régi bútorok felújítása

A már régi, antik bútorokat sem kell kidobni, hiszen egy szakszerű restaurációval újjá varázsolhatjuk azokat.
Forrás: www.juhar.hu

Hasonló bejegyzések