A 2013-as év a digitális átállás időszaka. De mit is jelent ez pontosan? A digitális átállás segítségével megnövekedik az ingyenesen fogható csatornák száma. Eddig három csatornát lehetett ingyenesen venni, az M1-et, az RTL Klubot és a TV2-t. Az átállás során még négy további csatorna lesz kódolatlan, az M2, a Duna, a Duna World és az Euronews. De nemcsak tévécsatornák lesznek foghatóak ingyenesen, hanem rádióállomások is, az MR1 Kossuth Rádió, az MR2 Petőfi Rádió és az MR3 Bartók Rádió.
Az átállás két hullámban történik, az egyik ütemben július 31-én. Ezek a megyék a következőek: Győr-Moson Sopron, Veszprém, Fejér, Pest, Budapest, Csongrád – ezeknél a megyéknél teljes egészében megtörténik július végén az átállás. Részben Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Békés megyékben. Magyarország északkeleti részein, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint a korábban részben átállt megyék fennmaradó részein október 31-én történik meg.
A digitális átállás után jól jöhet egy univerzális távirányító. Vásárláshoz kattintson a linkre! Hogy miért? Mert azok számára, akik még nem rendelkeznek “lapos tévével”, szükségük lesz egy setup box berendezéshez, így esedékes lesz egy olyan távirányító, mellyel minden eszközt egyszerre lehet vezérelni.

Kiket érint a változás?

Azokat, akik előfizetési díj nélkül, egy egyszerű antennával fogják a három kódolatlan csatornát. Mivel a jelek, amiket fognak, analóg jelek, és ezt akarják átállítani korszerű digitális jelekké, egy jelátalakító berendezésre, úgynevezett set-top-boxra van szükségük azoknak, akik így tévéznek. Nem kell új tévét venni! Amennyiben szükséges, akkor csak egy új szobaantennát vagy tetőantennát kell vásárolni, mást nem. Úgy is megoldható az átállás, hogy előfizet valamelyik szolgáltató egy díjcsomagjára, de ekkor már számolni kell a havidíjjal.
Ha valaki nem képes önerőből megoldani az átállást, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) segíti , és beszerelteti a szükséges set-top-boxot és antennát. A szociálisan rászorultaknak van lehetőségük támogatást kérni, de hivatalosan meg kell ezt igényelni, hogy megkaphassák. Azok számára, akik jogosulttá válnak a segítségre, választhatnak támogatott csomagok közül is.
Azok, akik bővebb információkat szeretnének megtudni a digitális átállásról, érdemes meglátogatniuk a http://www.digitalisatallas.hu oldalt, vagy az ingyenesen hívható számot tárcsázni: 06-80-38-39-40.

Hasonló bejegyzések